Exclusiv ONLINE: Cât este piaţa de video-on-demand în Franţa

Autor: Magraon Andreea 16.06.2010

Piaţa de video-on-demand (VoD) din Franţa ar putea atinge valoarea de 150 de milioane de euro în acest an, potrivit unui raport al companiei de cercetare GfK, citat de Les Echos. Cifra este în creştere faţă de previziunile iniţiale.

Potrivit cotidianului francez, în primul trimestru cererea de servicii video-on-demand a crescut cu 50% în valoare şi 70% în volum, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea preţurilor, constatată de toţi jucătorii de pe piaţă, a fost compensată de volumul mare de servicii vândute.

Cererile sunt în proporţie de 95% pentru televizor, faţă de numai 5 procente pentru computere. Cele mai vizionate sunt filmele, care reprezintă trei sferturi din consum, cu mult înaintea serialelor (5%), documentarelor şi programelor de tineret (între 1,5 şi 2%).

Una dintre explicaţii pentru avansul pieţei este creşterea conţinutului. Numărul filmelor disponibile pentru serviciile VoD au crescut cu 81% în ultimii doi ani.
Dezvoltarea serviciilor de VoD atrage după sine creşterea aşa-numitului "catch up TV", prin care televiziunile îşi oferă emisiunile pe internet, mai puţin filmele. În ceea ce priveşte acest serviciu, conţinutul este mai diversificat. Potrivit Les Echoes, în Top 5 intră emisiunile culturale şi cele sociale.