Tunuri cu terenuri

Autor: Cosmin Savu 16.06.2010

Mult tupeu, plus un teren cu valoare mica in extravilan, egal un teren cu valoare mare, intravilan. Formula poate da cu plus, daca stii cum sa faci afaceri cu statul roman. Iar cind institutiile statului scapa de sub control, paguba e in buzunarul fiecaruia dintre noi. In Romania, din pacate, destepti sint cei care se fofileaza printre scaparile lasate de lege si nu cei care au grija ca tara sa evolueze normal.

De noua ani, Agentia Domeniilor Statului e o sursa inepuizabila de terenuri valoaroase date pe bani de nimic sau in schimbul unor parcele din care nu se poate scoate profit. Agentia a fost implicata in nenumarate scandaluri imobiliare cu iz penal. Cel mai recent e in plina desfasurare. La Sibiu, un om de afaceri potent si influent a reusit sa primeasca aproape un milion de metri patrati in oras.

La schimb a dat generos statului terenuri extravilane imprastiate in patru zari. Iata povestea unei afaceri de tip romanesc.

Un lant de minciuni, scuze si eschive s-a format in jurul acestui schimb suspect de terenuri. Am incercat sa descurcam hatisul documentelor in spatele carora s-a ascuns afacerea. N-am gasit insa interlocutori acolo unde trebuia: Agentia Domeniilor Statului si-a spus parerea intr-un comunicat sec. Omul de afaceri, Ilie Carabulea, ni s-a adresat pe un ton amenintator. Semn ca in Romania, cine este protejat de anumite institutii alte statului roman, se simte putrenic.

La sfarsitul anului trecut, la Sibiu, a avut loc o tranzactie imobiliara de proportii. Aparent, nimic deosebit. Doar ca asupra acestei tranzactii a inceput sa planeze repede o ceata viscoasa, alimentata de tacerea suspecta a celor implicati si chiar de minciuni spuse de semnatarii contractului: un om de afaceri si autoritati ale statului. Fiecare incerca sa ascunda detaliile afacerii, care ar fi trebuit sa fie publica si transparenta.

In 4 decembrie 2009, Agentia Domeniilor Statului, institutie din subordinea Ministerului Agriculturii ce ar trebui sa administreze terenurile agricole ale statului roman, si Ilie Carabulea, un potent si controversat om de afaceri din Sibiu, bat palma pentru un schimb de terenuri care ar starni chiar si invidia lui Gigi Becali.

Carabulea da statului 160 de hectare de teren si primeste in schimb 96 de hectare, adica un milion de metri patrati. Un schimb aparent profitabil pentru statul roman, numai ca in acest caz nu cantitatea, ci calitatea este cea care sare in ochi. Pamanturile date de omul de afaceri sunt terenuri agricole imprastiate in 4 locuri ale judetului Sibiu. La schimb el primeste o parcela compacta intravilan, la marginea orasului Sibiu, intr-o zona in plina dezvoltare.

Bogdan Gicu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari Sibiu, spune ca "96 de hectare in aceasta zona din punctul meu de vedere e aur curat."

Intr-adevar, aur curat. Terenul din Sibiu e plasat langa centura orasului, langa un cartier rezidential nou, pe malul Cibinului. Deocamdata, pe el se gaseste o plantatie noua de meri, exploatata de o firma care, pana de curand, facea parte tot din holdingul omului de afaceri Ilie Carabulea.

La registrul comertului pe judetul Sibiu, Prodimpex srl nu exista. Exista in schimb Hortisem, firma care exploateaza acum livada de meri. Directorul companiei Hortisem, Dorel Buican, sustine insa ca n-a auzit de ciudatul schimb de terenuri. "Pe mine m-o mai intrebat lumea, dar eu acum nu am nici un document ca sa afirm sau sa infirm. Eu sunt directorul societatii. Deci pe mine nu m-a anuntat ADS-ul ca s-ar fi efectuat schimbul, ca ei trebuiau sa faca. Ca eu saptamana asta am primit factura de la redeventa.Ca sa platesc in continuare redeventa. Ori daca s-ar fi facut schimbul 100 la suta ei trebuiau sa-mi comunice."

In contractul de schimb, terenul de un milion de metri patrati primit de familia Carabulea apare ca fiind arabil in extravilan. Doar ca Planul de Urbanism General al Sibiului arata clar ca mai bine de jumatate din acesta este in intravilan. Ba mai mult, curand, printr-o hotarare a Consiliului Local, va intra tot in intravilan. Exista posibilitatea ca in cartea funciara sa fie trecut extravilan, dar sa se fi aprobat un PUG asupra terenului in care terenul sa fie trecut in intravilan si sa nu se fi facut comunicari la cartea funciara.

E greu de crezut ca partile implicate in acest schimb nu au stiut ca terenul din Sibiu este, in parte, intravilan. "Aceasta zona, spune Bogdan Gicu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari Sibiu, este situata in intravilanul orasului Sibiu, in apropierea viitoarei centuri a orasului. Este o zona foarte buna, in special aceasta zona se adreseaza serviciilor . E o zona cu potential de viitor. Aici s-ar putea construi de exemplu malluri, statii Peco, e o zona de servicii publice. Un metru patrat in aceasta zona se tranzactioneaza intre 25 , maximum 35 de euro pe metrul patrat. La 25 de euro metrul patrat terenul ar valora peste 24 de milioane de euro. Ca sa poti sa valorifici un asemenea teren iti trebuie un investitor foarte potent financiar. Si eu zic ca odata cu premizele de dezvoltare a pietei imobiliare, intr-un viitor nu foarte indepartat va aparea si o persoana interesata sa cumpere sau sa investeasca intr-o suprafata asa de mare."

Conform grilei Uniunii Nationale a Notarilor Publici, care stabileste normele pentru impozitare, terenul intravilan de langa centura Sibiului valoreaza mai mult decit suma trecuta in acte: aproximativ 28 de milioane. De partea cealalta, cele 160 de hectare date la schimb de Ilie Carabulea sunt imprastiate in mai multe localitati din judetul Sibiu si valoreaza de zeci de ori mai putin. Interesant e ca acest schimb nu apare la primariile localitatilor si acum, pe parcelele intrate in posesia statului se afla livezi ingrijite tot de foste firme ale omului de afaceri sibian. La Slimnic nu s-a auzit de schimbul de terenuri, desi, legal, era obligatoriu ca si primaria sa dea un aviz. Numele Carabulea trezeste insa teama si respect. Reprezentantii locali se feresc sa vorbeasca. La Sura Mare terenul dat la schimb a apartinut initial firmei Horticola, in care magnatul sibian nu mai are teoretic actiuni, dar pe care o conduce de facto. La primaria din Ocna Sibiului, aceeasi retinere cand vine vorba despre terenurile detinute de d-l Carabulea. Se pare ca nici aici terenul luat de ADS nu are cine stie ce valoare.

Un hatis de amanunte si de documente in care e usor sa te pierzi demonstreaza ciudatenia acestei tranzactii. In contractul de schimb terenurile sunt, surpriza, egale valoric, fiind evaluate la 2 milioane de euro.

Desi tranzactia era comentata pe la colturi in Sibiu, oficial nu a fost confirmata niciodata. Nici macar omul care a supervizat-o nu a recunoscut intr-o prima faza.

Echipa emisiunii "Romania te iubesc" a decis sa intre in culisele acestei afaceri, ca sa inteleaga de ce e invaluita in mister si de ce a renuntat statul la un teren despre care expertii spun ca e aur curat. Ne-am lovit de un zid de tacere.

Desi acest schimb este binecunoscut aici la ministerul Agriculturii, responsabilii acestei institutii refuza sa comenteze acest schimb, ba mai mult, refuza sa comenteze raportul de evaluare care a stat la baza acestui schimb. Dupa o perioada de cautari, am intrat insa in posesia contractului care atesta schimbul: in pofida declaratiei vicepresedintelui Agentiei Domeniilor Statului, afacerea chiar fusese incheiata. Actul final este contractul de schimb facut de notar. Acela este actul prin care se transmit proprietatile asupra bunurilor schimbate. Am revenit asadar la domnul Dida, anuntindu-l ca am gasit contractul. Ca si la prima solicitare, vicepresedintele ADS a refuzat sa ne primeasca.

La Sibiu, aceeasi nervozitate la deschiderea subiectului. Ilie Carabulea, marele cistigatori al tranzactiei, e atat de ocupat, incat nu are timp pentru un dialog.

Apoi n-a mai raspuns la telefon timp de trei zile. Dupa care s-a hotarat sa explice reticenta sa fata de presa: se considera victima unor jurnalisti care, spune el, au tesut o conspiratie impotriva sa.

Cu intrebarile noastre, am inceput sa agitam apele. In final, pina si angajatii Agentiei Domeniilor Statului, care parca facusera legamantul tacerii, decid sa recunoasca transferul. Invoca insa argumente subrede, atunci cand explica prevederile contractului. Problema este ca evaluatorul agreat de parti este, ciudat, un angajat al bancii al carei presedinte este tocmai Ilie Carabulea. Adica, un specialist a conchis ca pe terenul intravilan primit de d-l Carabulea se pot face la fel de multe produse agricole ca si pe cel extravilan, dat la schimb. Practica uzuala in schimburi de terenuri agricole, doar ca un astfel de schimb ar trebui sa tina cont si de valoarea de piata a terenului, nu doar de cate kilograme de mere se pot face pe acea suprafata.

Recapitulam: un potent om de afaceri din Sibiu da un tun, obtinand un teren valoros, de milioane de euro, dupa ce a oferit la schimb statului roman terenuri disparate, valorand de zeci de ori mai putin. Daca interesul lui Ilie Carabulea e evident, raman totusi cateva intrebari: ce a castigat Agentia Domeniilor Statului din aceasta afacere? Ce planuri de viitor poate avea acesta institutie cu patru parcele de pamant imprastiate prin tot judetul? Si cat de marete pot fi aceste planuri, daca statul si-a permis sa piarda un teren foarte scump, in orasul Sibiu?

De la infiintarea ei, in 2001, Agentia Domeniilor Statului a fost in permamenta in centrul unor scandaluri imobiliare. Institutie apartinand statului, ADS are de multa vreme o problema de imagine si multe semne de intrebare legate de corectitudinea ei. Nu e o intamplare deci ca in aceasta perioada Corpul de Control al Ministrului Agriculturii si-a intors privirea spre schimbul de terenuri din Sibiu si a decis deschiderea unei anchete. Insa cum in Romania anchetele merg cu frana de mana trasa, probabil ca, in final, tranzactia de la Sibiu va fi uitata si la marginea orasului vor rasari constructii noi. Cate nu poti face pe 1 milion de metri patrati?

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 9 mai 2010