Thriller istoric şi postumitatea unui editor

Autor: Stelian Turlea 16.06.2010

În Biblioteca de buzunar a Editurii Allfa apare de ceva vreme colecţia "Roman istoric" despre care am mai amintit în ziarul nostru. Ultimele două apariţii au ceva în comun, deşi autorii sunt de naţionalităţi diferite (unul este italian, celălalt - american): ambele romane se referă la perioade relativ apropiate din Roma antică şi ambele sunt thrilleruri captivante. Le vom prezenta mai jos.

Dar mai înainte vrem să semnalăm un fapt admirabil al autorului italian şi al traducătorului său: omagiul pe care îl aduc editorului român, Augustin Frăţilă, care a fost, până la începutul acestui an, când a trecut în lumea veşnică, redactorul şef al Editurii Allfa. "Când, în sfârşit, ne-am întalnit - scrie Valerio Massimo Manfredi - m-am aflat în faţa unui om extraordinar de comunicativ, de mare disponibilitate sufletească şi foarte prietenos. Părea că ne cunoaştem dintotdeauna. Mi-a arătat cu mândrie ultima carte abia apărută la Editura Allfa, editura sa, în traducerea bunului meu prieten şi valoros literat Radu Gadei. Îmi pare tare rău că s-a stins din viaţă. Sunt sigur că ţara sa a pierdut un fin intelectual şi un pasionat om de cultură. Iar eu am pierdut un prieten drag." "Volumul de faţă, <<Idele lui martie>> - scrie şi Radu Gadei - este o traducerepe care am realizat-o cu gandul la el (Augustin Frăţilă - n.n.), la puterea lui de muncă, la zâmbetul cu care întâmpina o idee bună sau o întorsătură abilă de condei. Sunt sigur că acolo unde s-a dus este înconjurat de nenumărate cărţi şi poate că dintre paginile lor răzbate recunoştinţa cititorilor." Ambele texte (mai ample decât fragmentele selectate), se află pe pagini separate la sfârşitul romanului lui Valerio Manfredi. Gest de admirat şi de semnalat.

Valerio Massimo Manfredi - "Idele lui martie". Traducere din limba italiană de Radu Gadei.

Acţiunea se petrece la Roma, în anul 44 î.H., de Idele lui martie (jumătatea lunii). S-au scris mii de pagini, istorie sau ficţiune, despre asasinarea lui Caius Iulius Caesar, cu douăzeci şi trei de lovituri de pumnal, de către mulţi dintre cei pe care îi promovase şi sprijinise. Nu intrăm în detalii. Valerio Massimo Manfredi creionează personaje de o grandoare impresionantă şi relatează ultimele patruzeci şi opt de ore din viaţa lui Iulius Caesar. Un adevarat thriller politic, plin de suspans, un portret memorabil al lui Iulius Caesar şi o foarte actuală dezbatere pe tema puterii şi democraţiei. Valerio Massimo Manfredi (născut în 1943) este considerat unul dintre cei mai importanţi autori de romane istorice, cu un imens succes de public. În româneşte i-au mai apărut, la aceeaşi Editură Allfa: trilogia 2Alexandru cel Mare", "Ultima legiune", "Faraonul nisipurilor", "Impărăţia dragonilor", "Akropolis", "Tiranul"," Oracolul", "Talismanul Troiei" şi "Armata pierdută".

Steven Saylor - "O crimă pe Via Appia. Poveste misterioasă din Roma antică". Traducere din limba engleză de Teodor Fleşeru.

Acţiunea acestui roman se petrece câţiva ani mai târziu, în 52 î.H. La Roma are loc o crimă, oraşul este pe cale să cadă pradă haosului, începe un proces celebru în care pledează Cicero şi Marc Antoniu, iar Gordianus Descoperitorul este angajat să investigheze în detaliu crima. Şi despre aceste evenimente s-a scris pe larg, mai ales în lumea antică - Asconius, Appian, Plutarh, Quintlian Dio Cassius şi alţii (fireşte Pro Milone a lui Cicero). Autorul romanului de faţă explică în finalul cărţii cum s-a documentat în istoriile acelor vremuri. Asasinarea lui Clodius a fost crucială pentru evenimentele care au urmat. Asemenea asasinării arhiducelui Ferdinand la Sarajevo, în 1914, care a fost scânteia declanşării primului război mondial, asasinarea lui Clodius poate fi interpretată ca precipitând un lanţ de evenimente care au dus la războiul civil dintre Pompei şi Cezar şi la disoluţia finală a Republicii Romane.

Steven Saylor este autorul a douăsprezece volume din seria "Roma sub Rosa", o istorie secretă a Romei văzută prin ochii lui Gordianus Descoperitorul, din care la editura Allfa a mai apărut "Vălul profeţiilor".