Deutek: Până şi decizia de minimă renovare a locuinţei devine majoră, pentru că oamenii sunt agresaţi cu ştiri negative

Autor: Catalin Lupoaie 16.06.2010
Producătorul de materiale de construcţii Deutek, deţinut de fondul american de investiţii Advent International, afirmă că în prezent toţi consumatorii, inclusiv cei angajaţi la sectorul privat, trec "printr-un moment psihologic delicat", care este mult mai grav decât măsurile de reduceri salariale şi pensii.
Compania, unul dintre principalii cinci producători de lacuri şi vopsele, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 126,1 mil. lei (29,8 mil. euro), în creştere cu 5% în lei faţă de 2008 şi estimează pentru anul acesta o majorare uşoară numai dacă momentul psihologic actual va trece repede astfel încât semestrul doi să nu aducă o prăbuşire a consumului.
"Este greu să ceri unui consumator agresat zilnic de comparaţii cu situaţia Greciei şi risc de alegeri anticipate să ia orice decizii cu impact mare în bugetul său. Într-un astfel de cadru până şi o decizie de minimă renovare a apartamentului capătă conotaţii de investiţie majoră. Îmi doresc să trecem curând de acest moment psihologic ca să putem înfrunta reculul adus de salariile reduse", a declarat pentru ZF Adrian Ion, directorul de marketing al Deutek.
Compania realizează 80% din venituri din vânzarea de lacuri şi vopsele (mărcile Oskar şi Danke!), în timp ce restul de 20% este reprezentat de gleturi, adezivi şi mortare (marca Bauleiter).
Proiectele de renovare au salvat consumul
Cele mai mari vânzări pe piaţa de lacuri şi vopsele, dar şi pe cea de adezivi sunt realizate de proiectele de renovare, după ce piaţa imobiliară s-a prăbuşit anul trecut, iar investiţiile mari s-au diminuat puternic. Piaţa de lacuri şi vopsele decorative a scăzut anul trecut cu circa 25%, până la 150 mil. euro, potrivit estimărilor Deutek, din cauza scăderii dramatice a numărului de şantiere noi, mai ales în a doua parte a anului. O revenire a pieţei pe creştere ar putea avea loc abia în 2011, însă va fi foarte redusă.
"La începutul lui 2010, speram ca anul acesta să fie cel în care piaţa va avea măcar o minimă creştere de 2 sau 3%, mizând pe un semestru doi în creştere faţă de anul 2009. Acum cred că vom avea o piaţă în stagnare, în cel mai fericit caz, şi o amânare a creşterii pentru 2011", consideră Ion.
Compania a decis anul trecut să-şi restrângă portofoliul de produse pentru a evita o scădere a cifrei de afaceri, în timp ce numărul de angajaţi a crescut cu 8%, până la 399. "În general producătorii de vopsele au portofolii foarte «stufoase» datorită varietăţii mari de produse şi a gamelor mari de culori. Am delistat repere care aduceau 5% din vânzările companiei, însă generau peste 20% din valoarea stocurilor", explică managerul Deutek.
Au redus riscul de neplată
Deutek a decis anul trecut să reducă orice risc de neplată de la clienţi şi i-a verificat chiar şi o săptămână înainte să livreze marfa.
"Una dintre cele mai mari probleme cu care ne-am confruntat a fost riscul generalizat de neplată în tot lanţul de distribuţie, atât magazine de profil, cât şi şantiere cu mari dificultăţi financiare. Noi am mers mai degrabă pe eliminarea oricărui risc, chiar în detrimentul cotei de piaţă, politică pe care o practicăm şi acum", susţine Ion.
El afirmă că spera la o evoluţie mai bună a programului naţional de reabilitare termică, prin care urmează să fie renovate apartamentele construite între 1950 şi 1990, însă impactul asupra businessului a fost redus. "Viteza şi amploarea acestui program nu au putut susţine nici măcar o mică parte din scăderea pieţei. Dacă adaug orientarea către cea mai joasă calitate la cel mai mic preţ, este clar că acest program nu poate să susţină piaţa în astfel de vremuri", afirmă Ion.
Fondul de investiţii Advent a investit până în prezent peste 50 mil. euro în dezvoltarea businessului Deutek, fosta Düfa, sumă care cuprinde şi achiziţiile derulate din 2005 şi până în prezent. Advent a preluat în 2005 producătorul de lacuri şi vopsele Düfa, iar în 2008 a achiziţionat producătorii de adezivi Bengoss Comimpex (cu brandul Bauleiter) şi Scan. Principalii competitori ai Deutek pe segmentul de vopsele sunt Policolor, Köber, Fabryo, Sarcom sau Atlas Corporation.