Croitoru, BNR: Salariile mici ale demnitarilor menţin ipoteza de corupţie

Autor: Doina Anghel 16.06.2010

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a declarat ieri că salariile mici ale preşedintelui şi miniştrilor menţin ipoteza de corupţie la nivel înalt, întărind astfel o concluzie a ZF după publicarea grilelor de salarizare din sistemul public.

El a spus că salariile demnitarilor români sunt extrem de mici în raport cu funcţia pe care o ocupă şi de aceea menţin ipoteza de corupţie la nivel înalt. "Toată lumea se vaită de salarii, dar toată lumea recunoaşte că salariile preşedintelui, al primului-ministru şi ale miniştrilor sunt extrem de mici în raport cu funcţia pe care o presupun şi de aceea menţinem ipoteza de corupţie la nivel înalt. De aceea nu putem avea în guvern, nu neapărat în cel actual, oameni pregătiţi", a afirmat Croitoru, citat de Mediafax.

Tema salariilor mici ale miniştrilor a fost adusă iniţial în discuţia publică de Ziarul Financiar, într-un articol care a fost publicat în 8 iunie 2010, în care erau subliniate anomaliile din sistemul public de salarizare. Mai mulţi analişti citaţi atunci de ZF spuneau că miniştrii, dacă permit subordonaţilor să câştige mai mult decât ei, lasă loc interpretării că ar câştiga din alte surse, ceea ce induce ideea de corupţie.

În ultima vreme au fost aruncate diferite cifre pe piaţă, despre numărul celor care ar trebui concediaţi de la stat, între 100.000 de oameni şi 400.000. Lucian Croitoru susţine însă că statul ar funcţiona cel mai bine dacă ar pleca 500 000 de oameni. În prezent, în sistemul bugetar sunt angajaţi 1.350.000 de oameni. Croitoru a mai spus că salariul demnitarilor nu este unica problemă a sistemului public, insistând pe pensionările anticipate nejustificate, o problemă semnalată şi de preşedintele Traian Băsescu.

"Problema cu sistemul public, am văzut ce distorsionat este. O foarte mare parte din corpul pensionarilor este formată din persoane care s-au pensionat la 40-42 de ani. Dacă ar fi să o întreb pe doamna Andreea Paul Vass (consilier al premierului - n.r.), cel puţin 300.000 de pensionari s-au pensionat pe caz de boală, fraudulos", a spus Croitoru.

În ceea ce priveşte domeniul sănătăţii, Lucian Croitoru a remarcat lipsa unei reforme în adevăratul sens al cuvântului. "Toată lumea ştie că medicii sunt prost plătiţi, dar nimeni nu acceptă o reformă în adevăratul sens al cuvântului", a mai spus oficialul BNR.

Anomaliile din sistemul public au început să fie evidenţiate în ultima vreme, când majoritatea ministerelor au început să-şi publice grilele de salarizare.