Băncile pot deveni acţionari la companiile cu credite restante

Autor: Roxana Daniela Pricop 16.06.2010

Băncile vor putea deveni acţionari timp de doi ani la companiile care nu îşi pot plăti creditele în cursul unei operaţiuni de restructurare, datoriile neplătite urmând a fi transformate în acţiuni, potrivit unui proiect de regulament al BNR.

"Iniţiativa BNR poate servi drept semnal că va creşte numărul companiilor cu probleme şi în imposibilitatea de a-şi onora datoriile. Până la urmă, băncile au finanţat companiile şi sunt responsabile într-o oarecare măsură de soarta acestora", a spus Cristian Nacu, partener la compania de private equity Enterprise Investors.

Proiectul de regulament este valabil doar pentru instituţiile de credit, persoane juridice române, iar companiile la care băncile pot prelua acţiuni nu pot fi din sectorul financiar (asigurări, leasing, factoring sau activităţi conexe).

Convertirea datoriilor în acţiuni are loc doar dacă expunerea instituţiei de credit faţă de companie reprezintă peste 60% din datoriile companiei, nu mai există o altă modalitate viabilă şi mai rentabilă de a asigura interesele băncii şi dacă banca dispune de şi pune în practică un plan viabil de restructurare financiară. Perioada de deţinere nu poate fi mai mare doi ani.