Cheta de 600 de mld. dolari: Bill Gates şi Warren Buffett cer miliardarilor Americii să-şi doneze jumătate din avere in scop caritabil

Autor: Radu Racu 16.06.2010

Bill Gates şi soţia sa Melinda, alături de Warren Buffett au cerut miliardarilor din SUA să-şi doneze cel puţin jumătate din avere organizaţiilor caritabile, în timpul vieţii sau prin testament. Dacă iniţiativa celor trei reuşeşte, ar putea schimba faţa filantropiei, scrie CNN.

În urmă cu un an, cei trei au organizat o întalnire informală, găzduită de faimosul filantrop David Rockefeller, la care au participat cele mai prolifice personaje din mass-media americană, printre care primarul New York-ului, Michael Bloomberg, vedeta de televiziune Oprah Winfrey si investitorul George Soros. Scopul întâlnirii de atunci a fost speculat la maxim de presă, însă subiectul real nu a fost făcut public niciodată, până acum. CNN scrie însă ca în cadrul întâlnirii soţii Gates au demarat alături de Warren Buffett cea mai mare strângere de fonduri din istorie, încercând sa convingă miliardarii ţării să-şi doneze cel puţin jumatate din avere pană la moartea lor.

Cei trei au luat la rând persoanele prezente in Top 400, şi incearcă să-i convingă să promită printr-un act formal că îşi vor ceda cel puţin jumătate din avere până la sfârşitul vieţii. Warren Buffett, al treilea bogat al planetei, conform Forbes, a explicat iniţiativa prin faptul că oamenii foarte bogaţi iau în calcul donaţiile când îşi gestionează averile, însă amână decizia, uneori pana când e prea tarziu.

"Daca aşteaptă să îşi scrie testamentul la 90 de ani, şansa ca puterea lor de gândire şi voinţă sa fie mai bune decât în prezent este nulă," a spus oracolul din Omaha.

Conform datelor aferente anului 2009, cei mai bogaţi 400 de americani au o avere cumulata de 1.200 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că dacă iniţiativa reuşeşte, 600 de miliarde de dolari ar putea merge spre caritate.