Şeful CNAS: Prea multe medicamente scumpe

Autor: Ioana David 17.06.2010

Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care administrează fonduri de 4 mld. euro anual, unul dintre cele mai mari bugete ale unei instituţii publice, spune că în România se consumă în proporţie de 70% medicamente scumpe, adică medicamente originale, cel mai mare procent din Europa.

"Asistăm la o aberaţie. Trăim într-o ţară săracă, dar care consumă 70% medicamente originale şi 30% medicamente generice (medicamente care apar în momentul în care expiră patentul unui medicamente original - n. red.)", a spus Duţă într-un interviu acordat Ziarului Financiar. Anul trecut cheltuielile CNAS cu medicamente s-au ridicat la aproximativ 3 mld. lei (0,7 mil. euro). Duţă este primul reprezentat al autorităţilor care ridică problema consumului mare de medicamente scumpe, în condiţiile în care până acum majoritatea oamenilor din sănătate vorbeau despre insuficienţa fondurilor.

Pe fondul crizei, majoritatea statelor europene încearcă să-şi reducă cheltuielile cu sănătatea şi au în vedere măsuri precum reducerea nivelului de compensare, substituţia medicamentelor originale cu cele generice sau tăieri de preţuri.