La licitaţiile statului nu este loc de firmele primarilor şi ale prefecţilor, spune un constructor grec

Autor: Catalin Lupoaie 20.06.2010

Alexandros Ignatiadis, directorul general şi acţionar al companiei de construcţii Octagon, afirmă că evită contractele finanţate din fonduri publice pentru că licitaţiile sunt câştigate de firmele apropiate primarilor şi prefecţilor, fără a fi luată în considerare experienţa companiilor care participă.



Octagon a fost implicată de la înfiinţarea în 2005 doar în lucrări private şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 10,5 mil. euro, în scădere cu 40% faţă de anul precedent pe fondul diminuării investiţiilor de pe piaţa privată.

Cu toate acestea, compania nu se va orienta către contracte cu statul, ci va merge pe pieţele externe sau va extinde lucrările ca subcontractor în domeniul energetic.

"Din experienţa pe care am acumulat-o cu statul, o companie de construcţii nu poate să câştige o licitaţie pentru că nu are loc de firmele deţinute de primari sau prefecţi sau de firme preferate de aceştia. Nu este nimic greşit ca statul să susţină firmele locale, dar ele ar trebui să înceapă să concureze la nivel european, cum se întâmplă în alte state", spune Ignatiadis, care a fost înainte de 2005 directorul general al subsidiarei locale a grupului elen Diekat.

Compania Octagon este deţinută de oamenii de afaceri greci Alexandros Ignatiadis şi Paschalis Paganias, amândoi foşti directori generali ai subsidiarelor companiilor elene Diekat şi Temliodomi. Compania are în prezent 130 de angajaţi, faţă de 300 câţi avea în 2008.

Alexandros Ignatiadis susţine că firmele mari româneşti care au câştigat contracte cu statul nu se duc în străinătate pentru că s-au obişnuit să trăiască artificial şi nu au nevoie să mai concureze. State precum Spania, Portugalia, Italia, Germania, Austria sau Grecia şi-au dezvoltat în ultimii 20 de ani companii puternice de construcţii, care s-au extins ulterior şi în străinătate.

Cel mai mare contract, cu Petrom la Brazi

"Ne-am interesat anul trecut de şase licitaţii cu fonduri publice, iar la unele chiar am participat. Nu numai că n-am câştigat, dar niciun proiect nu a început până acum pentru că au fost contestaţii sau n-au fost bani pentru începerea lor", explică managerul Octagon situaţia din administraţiile locale.

Compania a fost implicată în ultimii ani în proiecte precum Floreasca City, Olympia Tower de lângă Piaţa Muncii sau construirea centralei electrice de la Brazi - contract care încă se află în derulare. De altfel proiectul de la Brazi este cel mai mare al companiei şi are o valoare de 16 mil. euro, Octagon lucrând în subantrepriză pentru companiile Metka (Grecia) şi General Electric (SUA). Reprezentanţii companiei consideră că domeniul energetic va fi unul dintre principalele sectoare care vor susţine activitatea constructorilor, luând în calcul investiţiile care vor fi începute sau se derulează deja în construirea de centrale electrice sau modernizarea celor termice.

"Am început businessul la sfârşitul lui 2005, când a fost o perioadă foarte bună pentru un start-up. Ne-am specializat pe lucrări geotehnice, tehnologii de asanare a terenului, fundaţii, pentru că e o nişă unde competiţia este mai redusă. Într-un astfel de domeniu este nevoie de multe utilaje şi tehnologie, iar costurile pentru a câştiga un astfel de contract sunt mari", susţine Ignatiadis. Pe nişa pe care activează, Octagon nu depinde neapărat de evoluţia pieţei construcţiilor, pentru că unul sau două contracte mai mari pot asigura activitatea companiei pe un an.

Criza imobiliară abia acum începe

Ignatiadis consideră că partea mai dificilă pentru constructori abia acum începe, pentru că nu au mai fost începute proiecte noi pe piaţa imobiliară, iar cele din 2007-2008 s-au încheiat.

"Efectele cele mai mari ale crizei imobiliare se simt abia acum, pentru că la sfârşitul anului 2008 fiecare companie mai avea proiecte în derulare şi mergeau din inerţie. Acum s-au terminat toate proiectele şi nu au mai început altele noi".

Compania a decis să se extindă în străinătate odată cu începerea crizei şi a executat fundaţia pentru o clădire de birouri în Sofia, capitala Bulgariei şi tatonează pieţele din Siria, Irak şi Libia.

"Răspunsul nostru la secătuirea pieţei a fost să ne uităm la pieţele externe şi am intrat pe piaţa din Bulgaria, unde am finalizat deja un proiect. Pe termen mediu ne uităm la ţări precum Siria, Irak sau Libia, unde există lichidităţi şi este un necesar ridicat de investiţii. Ţările din Europa Centrală şi de Est au aceleaşi probleme economice", susţine Ignatiadis.

El afirmă că lipsa finanţării este principalul obstacol pentru investiţiile imobiliare. "Până când băncile nu vor începe să dea credite şi nu îşi vor asuma riscuri, sectorul imobiliar nu se va debloca. Problema în acest moment nu este dobânda, problema este că e aproape imposibil să obţii un credit, pentru că trebuie practic să faci dovadă că nu ai nevoie de credit".