Sortilemn Gherla speră să ia 3 mil. euro de la UE pentru energie

Autor: Laurentiu Cotu 21.06.2010

Conducerea companiei Sortilemn din Gherla, unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai grupului suedez IKEA, a anunţat că intenţionează să depună în această lună un proiect la Organismul Intermediar pentru Energie (O.I.E) în vederea obţinerii de fonduri structurale pentru construcţia unei centrale de cogenerare pe bază de biomasă.

Valoarea totală a proiectului este de circa 6 mil. euro.

"Momentan suntem în faza de încheiere a proiectului, urmând ca până la finele acestei luni să-l depunem la O.I.E. Sperăm ca jumătate din investiţie să o realizăm din fonduri europene, fiindcă restul banilor vor proveni din surse proprii. Dorim ca această investiţie să poată fi demarată în acest an, în condiţiile în care obţinem fondurile structurale pentru care aplicăm", a declarat Michael Brandhuber, manager general al Sortilemn.

Potrivit oficialilor Sortilemn, centrala va funcţiona pe bază de deşeuri lemnoase, investiţia urmând să se desfăşoare într-un interval de aproximativ un an şi jumătate. Totodată, compania clujeană şi-a planificat pentru 2010 investiţii de 0,5 mil. euro în modernizarea fluxului tehnologic. Sortilemn estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 25 mil. euro, după ce în 2009 compania şi-a bugetat vânzări totale de 27 mil. euro.

Aproape întreaga producţie a Sortilemn era exportată anul trecut, compania clujeană fiind totodată unul dintre furnizorii tradiţionali ai firmei suedeze IKEA. În 2009 circa 70% din totalul producţiei Sortilemn a fost contractată de furnizorul suedez IKEA, printre clienţii companiei din Gherla numărându-se şi firmele Stokke din Norvegia, Brio şi Elfa din Suedia. Produsele cu design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate pe pieţele din Suedia, Germania, Belgia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Austria, Rusia, Grecia, Turcia, Cipru, Arabia Saudită, Japonia, USA, Canada, Norvegia, Polonia.

Compania Sortilemn a fost înfiinţată în anul 1961, având ca principal domeniu de activitate producerea de placaje, furnire, PAL şi scaune. Firma s-a privatizat în luna noiembrie 1999, în prezent acţionarul majoritar fiind omul de afaceri Michael Brandhuber din Austria cu o participaţie de 65%, restul de 35% din acţiuni aparţinând lui Ghişa Ludovic. În 2008 afacerile producătorului clujean au ajuns la 36 mil. euro, nivel similar cu cel înregistrat în anul 2007. Principalii producători locali de mobilă sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Staer şi Alprom.