Planuri ale opoziţiei pentru răsturnarea Guvernului în toamnă

Autor: Doina Anghel 21.06.2010

Cabinetul lui Emil Boc va avea o vară uşoară din punct de vedere politic, de vreme ce opoziţia a decis să amâne pentru toamnă depunerea unei moţiuni de cenzură care să ducă la căderea Guvernului. Într-o aparentă sincronizare, liderii PSD şi PNL au transmis acelaşi mesaj ieri dimineaţă, insistând pe nevoia unui nou guvern din toamnă.

"Va trebui să pregătim o moţiune de cenzură care să aibă şi componentele care ne-au lipsit ultima dată, adică o soluţie alternativă pentru eventual o nouă majoritate care să permită formarea unui guvern diferit", a spus ieri liderul PSD Mircea Geoană, insistând că timpul este prea scurt pentru un astfel de demers în actuala sesiune parlamentară.

"Acum o moţiune de cenzură, în opinia mea, este doar un exerciţiu de imagine al cărui rost eu nu-l văd. Cu atât mai mult cu cât înţeleg că PSD nu e dispus să participe la o eventuală formulă alternativă de guvernare, aşa încât cred că timpul unei moţiuni de cenzură este undeva la începutul sesiunii de toamnă", a spus şi liberalul Crin Antonescu.

Până la finele sensiunii parlamentare au mai rămas doar câteva zile, în condiţiile în care cele două formaţiuni nu au oricum majoritatea pentru a demite Guvernului. PNL şi PSD au nevoie de încă 20 de voturi pentru a-l putea da jos pe Boc. Chiar dacă la moţiunea de cenzură de săptămâna trecută diferenţa dintre putere şi opoziţie a constat în 8 voturi, PNL şi PSD nu se pot baza pe parlamentarii care au votat pentru demiterea Guvernului, deoarece nici PD-L nu se grăbeşte să-i dea afară şi să-şi pună în pericol fragila majoritate.

Deşi PD-L a decis formal excluderea din partid a celor care au votat moţiunea, în concret nu s-a luat nicio măsură în acest sens, drept urmare guvernul va avea cel puţin până în toamnă o majoritate.

Din nou despre anticipate

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase a afirmat ieri că după eventuala adoptare a moţiunii de cenzură din toamnă, o soluţie ar fi constituirea unui "Guvern de serviciu", similar Executivului Stolojan din 1991, care să pregătească alegerile parlamentare anticipate. El a adăugat că un astfel de Guvern de serviciu nu implică tehnocraţi în mod neapărat. "Guvernul de serviciu nu e unul de tehnocraţi neapărat. Cel din 1991 era o formulă mixtă. Nu cred că un Guvern de tehnocraţi se poate opune voinţei lui Traian Băsescu", a spus Năstase. "Problema e Traian Băsescu. Ştim cu toţii cum desemnează un candidat de premier. Nu vrem să intrăm într-un joc în care nu putem să fim noi înşine, am intra sub un control de suzeranitate al PDL şi al lui Traian Băsescu. Am plătit pentru lucrul acesta la alegeri", a mai spus fostul premier PSD.