De la miliarde din petrol la milioane în antreprenoriat: în ce investeşte fostul adjunct al Rompetrol?

Autor: Roxana Petrescu 21.06.2010

Ion Sturza, 50 de ani, fostul directorul general adjunct al Rompetrol, considerat a fi un om cheie în tranzacţia prin care grupul petrolier dezvoltat de omul de afaceri român Dinu Patriciu a fost vândut către compania kazahă de stat KazMunaiGaz, spune că planurile de investiţii pe cont propriu nu i-au mers chiar aşa de bine precum se aştepta, dar că este optimist "pentru că mai rău de atât nu se poate".



Sturza a părăsit grupul Rompetrol, o afacere de 7 miliarde de dolari cu peste 9.000 de angajaţi, în septembrie anul trecut, anunţând la scurt timp că vrea să aloce 30 de milioane de euro din banii proprii într-un fond de investiţii concentrat numai pe piaţa locală numit Greenlight Invest. Trecerea de la cifre atât de mari la unele mai modeste a fost destul de grea, după cum spune chiar Sturza.

"La început am fost stresat. Nu înţelegeam unde mai este virgula la sume. Mi se părea că lipseşte ceva, multe zerouri, dar până la urmă, indiferent dacă este vorba de o afacere mică sau mare, profitul este cel care contează. Eu nu am fost niciodată angajat, nici la Rompetrol, dar dacă mi s-ar propune, m-aş gândi", spune Sturza.

Deşi când şi-a lansat fondul de investiţii în România, Sturza credea că shoppingul adevărat va începe la începutul acestui an, băncile fiind obligate să iasă pe piaţă cu o serie de active preluate de la clienţi care nu-şi mai puteau plăti ratele, realitatea din piaţă l-a contrazis. Astfel, singura oportunitate de achiziţie a fost creată de fondurile de investiţii care au decis să-şi închidă expunerea pe România şi deci să vândă anumite active.

"Am pierdut mult timp la startul afacerilor, pentru că ne bazam pe bănci şi pe disponibilitatea acestora de a scoate la vânzare proiectele aflate în reorganizare. Din păcate, băncile sunt foarte reticente. Băncile din România au o problemă foarte mare, pentru că portofoliul lor de credite compromise este mult mai extins decât ceea ce lasă să se vadă. Sfatul meu este să tragă aer în piept, să-şi cureţe bilanţurile şi să nu-şi mai mute problemele în SPV-uri (Special Purpose Vehicle - vehicule utilizate de anumite companii pentru a se izola de un anumit risc financiar) în Olanda. Băncile nu sunt un partener pentru fondurile de investiţii, pentru că nu vor să deschidă cutia Pandorei cu credite compromise", spune Sturza, care a fost şi prim-ministru în Republica Moldova.

Potrivit acestuia, din cele 30 de milioane de euro pe care le avea puse la bătaie pentru piaţa locală nu a reuşit să facă achiziţii decât de 10 milioane de euro.

"Până acum am investit mai puţin de 10 milioane de euro. Intenţia noastră iniţială era aceea de a testa piaţa cu cel puţin 30 de milioane de euro. A fost o strategie greşită pentru că aveam iluzia că va începe curăţenia în ceea ce priveşte băncile."

Un elefant de 1,2 mil. euro

Prima afacere care a fost anunţată de Greenlight Invest este librăria online www.elefant.ro în care investiţiile s-au ridicat până acum la 1,2 milioane de euro, bani care vor fi recuperaţi în circa 4 ani de zile, moment în care proiectul ar fi numai bun de vânzare.

"Este un domeniu în care se poate creşte. Am susţinut financiar edituri şi am făcut bani din cărţi pentru copii, enciclopedii sau oferte de genul cartea şi ziarul. Toate au mers. În Ungaria, de exemplu, este o piaţă de carte de 240 de milioane de euro, din care 6-7 milioane de euro reprezintă piaţa de carte online. În România există foarte puţine statistici pe această temă. Oricum este o piaţă care va creşte şi unde este loc mai ales ţinând cont de faptul că marii jucători sunt acum în incapacitate de plată. Această situaţie nu a fost generată de faptul că nu se vând cărţi, ci de faptul că s-au extins mult prea mult dincolo de carte", crede Sturza.

Pentru livrarea cărţilor la domiciliu, compania va lucra cu firme precum Poşta Română sau cu cei de la Fan Curier.

"Investiţia de 1,2 milioane de euro înseamnă şi banii pentru depozitele din Bucureşti unde ţinem circa 60.000 de cărţi, sisteme de preluare a datelor de intrare şi ieşire, plata pentru servicii de curierat care sunt acoperite de companii precum Fan Curier sau Poşta Română. Numai softul reprezintă 10% din investiţie. Acum, fără partea tehnică lucrează 10 oameni, dar vor fi mai mulţi."

Ideea Elefant a venit atât din experienţele anterioare, cât şi din experienţa de părinte, iar numele a fost ales pentru că trebuia să fie ceva mare. "Doar nu era să-i spun potârnichea", spune zâmbind Sturza.

"Ca şi părinte, eu, de exemplu, am avut coşmaruri când venea vorba de cumpărat manuale la fiecare început de an. Fiecare profesor cerea un manual şi de obicei cărţile se găseau în librării din părţi diametral opuse ale oraşului", spune Sturza.

Omul de afaceri spune că va atinge pragul de rentabilitate în şase luni. "Ajungem la pragul de rentabilitate cam în şase luni de zile şi cred că în patru ani deja putem vorbi despre un proiect ajuns la maturitate când va veni decizia de vânzare. Suntem un fond de investiţii până la urmă."

De la cărţi la alimente şi textile

Dincolo de librăria online, Sturza mai are nişte planuri pentru piaţa locală.

"Avem deja proiecte preluate sau care se află în faza de due dilligence. Ne interesează industria alimentară, textile, retailul cu produse alimentare şi partea de logistică", spune Sturza, care a mai precizat că două investiţii sunt aproape de preluare, iar 3-4 se află în faza de due-dilligence.

Planurile merg însă mai departe, pentru că fostul director general adjunct al Rompetrol vrea să ia firme din Europa de Vest, care au diferite centre de producţie, şi să le relocheze în România, unde este mai ieftin.

"Strategia noastră este aceea de a identifica companii mici şi medii care deţin tehnologii avansate şi care sunt de vânzare. Ideea este ca prin preluarea acestor companii să aibă loc transferul de producţie în România, costurile de aici fiind mai mici. Deja avem 3-4 companii care sunt interesate de oferta noastră şi unde suntem interesaţi fie de preluarea unor pachete majoritare, fie de achiziţia unor pachete minoritare, dar care să ne ofere anumite drepturi în procesul decizional", spune Sturza.

La sfârşit, aceste companii ar trebui să fie reunite sub un management comun şi să-şi desfăşoare activitatea pe o platformă industrială comună.

"Eu sunt industriaş ca mentalitate, iar ceea ce pot vedea la noi este că lipseşte ţesătura de IMM-uri care pot susţine industria. Căutăm o platformă industrială unde să atragem mai multe companii pe care ulterior să le reunim într-un management comun. Ideea este de a transfera pe această platformă mai multe unităţi de producţie din companii pe care le vom cumpăra. Mă aştept să avem circa 10 astfel de fabrici care vor necesita investiţii de circa 5-6 milioane de euro fiecare. În prima etapă vom avea 2 fabrici."

Sturza spune că nu este interesat de investiţii într-un domeniu mai apropiat de experienţa sa, cum este petrolul sau energia, pentru că acest tip de proiecte necesită investiţii foarte mari, iar banii scoşi nu sunt chiar atât de frumoşi precum se crede.

Sunt optimist pentru că mai rău nu se poate

Sturza îşi menţine totuşi opinia potrivit căreia acum este momentul pentru a face investiţii, pentru că lucrurile nu pot merge mai rău de atât şi economia va începe să crească.

"Sunt extrem de optimist în ceea ce priveşte evoluţia economică, pentru că mai jos de atât nu se poate. Acum însă este momentul pentru investiţii. Investiţi, asta le zic tuturor. Problema este că guvernanţii s-au focusat pe tăierea aritmetică a salariilor şi pensiilor şi nu pe restructurarea cheltuielilor. Ar fi fost mai greu, aşa doar au luat cea mai brutală măsură. Oricum s-au chinuit destul de mult ca dintr-o economie care mergea să ajungă s-o tăvălească aşa", spune Sturza.

Deşi anul trecut se vorbea de relansarea economică din a doua jumătate a lui 2010, măsurile de austeritate impuse de Guvern care a decis tăierea pensiilor şi a salariilor vor duce inevitabil la scăderea consumului. Deşi autorităţile locale au precizat că au luat această decizie pentru a nu fi obligaţi la creşterea TVA-ului şi a cotei unice, mediul de afaceri nu exclude aplicarea acestui scenariu în ciuda reducerilor salariale din sectorul bugetar şi a pensiilor.

Ce spune Ion Sturza despre:

Cine este Ion Sturza