Planurile de construcţie a unei moschei lângă ruinele atentatelor de la 11 septembrie stârneşte indignarea newyorkezilor

Autor: Radu Racu 22.06.2010

Planul de construcţie a unei moschei în apropierea zonei unde au avut loc atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 a declanşat un val de indignare în rândul newyorkezilor, la aproape un deceniu după ce un grup de extremişti musulmani, membri ai reţelei al Qaeda, au prăbuşit două avioane de pasageri în turnurile gemene de la World Trade Center, scrie Reuters.

Moscheea Cordoba House, una din clădirile unui complex imobiliar musulman, care este construit la două străzi de ceea ce este cunoscut acum drept Zona Zero, în cadrul unui proiect municipal de reconciliere a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare de membrii comunităţii în luna mai.

Dezvoltarea proiectului se loveşte însă de rezistenţa câtorva newyorkezi care spun că un lăcaş de cult musulman ar fi nepotrivit la o distanţă atât de scurtă de unde în 2001 au murit aproape 3.000 de oameni.

"Desigur că nu sunt împotriva libertăţii de exprimare religioasă, însă mi se pare insensibil să alegi tocmai acest loc", spune Paul Sipos, un membru al comunităţii care s-a opus iniţiativei.

Disputa aduce în actualitate dezbaterile privind destinaţia suprafeţei pe care fuseseră construite cele două turnuri. În timp ce exisă susţinere pentru clădiri noi, pentru a sugera puterea şi rezistenţa oraşului, o parte din oameni consideră ca acolo ar trebui să fie un loc de comemorare si reflecţie.

Şi o parte din musulmani dezaprobă intenţia autorităţilor. Hossein Kamaly, profesor la universitatea Columbia, spune că "până una alta, au fost 19 egipteni şi saudiţi autointitulaţi musulmani, care au comis crimele oribile din 11 septembrie. Daca vor să transmită un mesaj de prietenie acum, nu şi-au ales calea cea mai fericită".