Moody’s: Măsurile de austeritate vor lovi băncile prin calitatea creditelor

Autor: Liviu Chiru 22.06.2010

Tierile de salarii şi pensii operate de Guvern vor reduce capacitatea oamenilor de a-şi plăti ratele la credite, ceea ce va afecta băncile locale, care s-ar putea confrunta inclusiv cu probleme de solvabilitate, arată un raport al agenţiei de rating Moody's.

"Pachetul de măsuri de austeritate va exacerba cel mai probabil problemele băncilor cu calitatea activelor şi va pune o presiune suplimentară pe profitabilitate, pe termen mediu", consideră Nondas Nicolaides, vicepreşedinte în cadrul agenţiei Moody's. Potrivit datelor BNR, creditele acordate angajaţilor din sectorul public reprezintă circa o cincime din creditul acordat populaţiei, respectiv 20 de miliarde de lei. Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank - un jucător din top zece - şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, a arătat recent că băncile vor face faţă "cu brio" valului de restructurări de credite pe care îl aşteaptă în urma aplicării măsurilor de austeritate.

Nicolaides subliniază că tăierile de salarii şi pensii ar putea avea şi alte ecouri în sectorul bugetar, care are 1,4 milioane de salariaţi şi care îşi vor vedea astfel diminuate veniturile şi capacitatea de a plăti datoriile.

"Ne aşteptăm ca băncile să aibă o abordare proactivă, prin restructurarea creditelor acordate angajaţilor din sectorul bugetar, astfel încât să micşoreze efectele asupra performanţei financiare", mai spune Nicolaides.

El notează că băncile au fost deja lovite de valul de disponibilizări de personal din sectorul privat din ultimii doi ani. Ponderea creditelor încadrate ca "îndoielnic" şi "pierdere" în totalul portofoliului, un indicator urmărit cu atenţie de BNR, a urcat la 17,2% în martie, de la 15,3% la sfârşitul anului trecut şi 6,5% în decembrie 2008.

"În perspectivă, o posibilă continuare a tendinţei de creştere a creditelor neperformante ar putea ridica probleme nu doar de profitabilitate, ci chiar de solvabilitate, deşi nivelul mediu al capitalizării este confortabil, la 14,7% în martie", afirmă Nicolaides. Potrivit oficialilor BNR, nicio bancă locală nu are solvabilitatea sub pragul de 10%, impus în cadrul acordului cu FMI. În primul trimestru băncile şi-au majorat fondurile proprii cu jumătate de miliard de euro, inclusiv ca urmare a recomandărilor venite de la BNR.