Mi-am epuizat resursele, toate milioanele au fost înghiţite de companii. Aş vinde orice pentru a face rost de bani

Autor: Mirabela Tiron 23.06.2010

Octavian Radu, proprietarul grupului RTC, care include mai multe companii ce activează în curierat şi transport, fashion, imobiliare sau pe piaţa de carte, cu afaceri de 130 de milioane de euro anul trecut, susţine că şi-a epuizat toate resursele financiare în încercarea de a susţine businessurile, după ce două dintre cele mai mari firme din grup, Diverta şi TCE Logistică, au intrat în insolvenţă.



"Am un cont în străinătate dar nu am bani în el. Mi-am epuizat toate milioanele cu companiile", spune proprietarul Diverta, adăugând însă că nu crede că va ajunge să trăiască din salariu, însă în niciun caz nu are bani puşi deoparte.

La sfârşitul anului trecut, Răsvan Radu, pre şedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, declara pentru ZF că mulţi patroni români sunt preocupaţi în primul rând de con servarea standardului lor de viaţă, preferând să deschidă proceduri de insolvenţă a firmelor decât să mai aducă bani.

"Dacă aveam bani, ştiam eu în ce să îi investesc", răspunde Octavian Radu, care adaugă că declaraţiile bancherilor i se par nişte acuze aruncate "doar aşa".

"Toţi prietenii mă întreabă cum mă simt acum, dacă am vreo depresie. Viaţa mea s-a schimbat mult în sensul că acum realitatea este mai urâtă, însă viaţa merge înainte. Practic acum doar ne facem jobul în alt mediu. Există unele ajustări care se fac lin şi alte ajustări care nu se fac lin în afaceri, cum este intrarea în insolvenţă", a mai spus proprietarul Diverta, care în următoarele două luni va încerca să se detaşeze de business printr-o vacanţă. Radu spune că la începutul concediului va călători în ţară, iar în a doua parte va pleca într-o croazieră pe Marea Baltică alături de soţia lui.

Octavian Radu, 48 de ani, este unul dintre cei mai activi antreprenori români, care a început să facă afaceri în 1990, când importa hârtie din Polonia în Germania şi care a ajuns să deţină în România librăriile Diverta, divizia de fashion Rafar, divizia de distribuţie şi birotică Proffice, divizia de curierat TCE sau divizia de soluţii informatice Sistec.

În urmă cu câteva săptămâni, retailerul de carte Diverta, cu datorii de 10 milioane de euro şi afaceri de 30 mil. euro în 2009, dar şi compania de curierat TCE Logistică, cu datorii de 8,5 milioane de euro, au intrat în insolvenţă, urmând a trece printr-un proces de reorganizare.

"Am avut de ales între să salvez partea sănătoasă a afacerii sau să văd cum se distruge toată", susţine Octavian Radu, făcând referire la cele două companii care au intrat în insolvenţă, adăugând că sensul insolvenţei este acela de-a salva compania. Omul de afaceri explică faptul că o companie este ca o găleată şi dacă nu astupi găurile unei găleţi atunci când treci prin deşert, nu ajungi la destinaţie nici cu jumătate de găleată.

"Există un moment când trebuie să te opreşti şi să astupi aceste găuri. Sensul este de-a salva substanţa bună. Dacă aş fi continuat cu Diverta pe pierderi, atunci nu aş fi făcut altceva decât să distrug toată Diverta."

Vremuri grele şi pentru divizia de fashion

Retailerul Diverta, care operează 62 de librării, se aprovizionează cu cărţi şi de la editurile româneşti, pe lângă cele internaţionale. Octavian Radu încearcă să negocieze cu reprezentanţii editurilor termenele de plată şi rabaturile.

"Insolvenţa o ceri atunci când constaţi starea de insolvenţă(...). Din divizia Diverta a căzut doar o companie (Diverta Retail 3000 - n. red.), dar cred că va putea pica prin efectul dominoului şi depozitul de carte, care depinde de edituri", a declarat Octavian Radu.

Pe lângă divizia de carte, antreprenorul susţine că şi divizia de fashion Rafar, care operează magazine sub branduri ca Debenhams, Aldo, Olsen, Mandarina Duck, Kipling şi Bijoux Terner trece printr-o perioadă extrem de grea.

"Magazinele mici din fashion nu vor rezista şi suntem pe cale să le închidem. Vânzările scad încontinuu. Oamenii nu mai cumpără, sunt stresaţi şi preferă să îşi pună banii la bancă în loc să îşi cumpere haine. Planul de reorganizare în domeniului retailului este de a închide magazine", a precizat Radu, care mai apreciază că grozav nu o duce nicio companie şi care asociază criza economică cu un tsunami care a venit în România.

"Aş vinde orice companie pentru a face rost de bani"

Antreprenorul român susţine că ar vinde orice companie pentru a face rost de bani, doar că în vremea aceasta nu se găsesc cumpărători. "În ceea ce priveşte Diverta, există interes din partea unor cumpărători din Austria, Singapore şi chiar din ţară, dar nu avem niciun contract semnat. Am anunţat că vreau să listez Diverta pentru atragerea de capital, vreau să listez de fapt toate companiile pe care le am, pentru că Bursa duce lipsă de companii cum sunt cele din grupul meu."

Radu precizează că se gândeşte tot timpul la ce ar mai putea să facă în afaceri şi că deşi a spus de mai multe ori că vrea să se retragă din businessurile pe care le controlează, continuă să se implice, dar mai mult ca un consultant.

"O dată pe lună vin la mine directorii din companii şi mă întreabă ce aş face eu într-o anumită situaţie", spune Radu, care susţine că îşi începe o zi de lucru prin a citi presa, după care se întâlneşte cu diferite persoane cu care crede că ar putea face anumite businessuri. Antreprenorul mai precizează că "de când a venit criza", a renunţat la şedinţele cu angajaţii şi la rapoartele lunare pentru a nu-i stresa.

"Nu ştie nimeni când va trece acest tsunami"

Întrebat când vede o revenire economică, Radu a spus că nu ştie nimeni când se va întâmpla acest lucru şi că nu crede în nicio previziune legată de acest subiect.

"Nu există aşa ceva. Nu ştie nimeni când va trece acest tsunami, doar că unii din asta trăiesc, din datul cu părerea. Eu îmi fac toate scenariile posibile: scenariul în cazul în care rămânem în gaura asta neagră, scenariul în cazul în care lucrurile îşi revin şi scenariul de creştere", spune Radu. Cu toate acesta, omul de afaceri se aşteaptă ca anul acesta afacerile companiilor pe care le conduce să se ridice la 150 de milioane de euro, în cazul în care trimestrul patru va aduce o creştere, faţă de 130 mil. euro anul trecut şi peste 200 de milioane de euro în 2008.

Guvernul trebuia să ia acum un an şi ceva măsuri

În ceea ce priveşte măsurile pe care le-a luat Guvernul pentru contracararea crizei, antreprenorul Octavian Radu este de părere că reducerea salariilor bugetarilor, dar şi a pensiilor trebuia făcută în urmă cu cel puţin un an.

"Trebuie să existe un echilibru. Pentru a vedea impactul pozitiv, dar şi pe cel negativ al măsurilor de reducere a cheltuielilor cu bugetarii trebuie să aşteptăm câteva luni. Impactul negativ constă în scăderea puterii de consum, însă există şi un impact pozitiv care ţine de capacitatea ţării de-a se adapta la situaţia de criza şi de creşterea încrederii pieţelor financiare. Stabilitatea economică şi politică este obligatorie pentru atragerea banilor străini".

Cele mai mari insolvenţe din retail

Diverta:

Flamingo:

PIC

Leonardo: