"Maşinile" chinezeşti, înlocuite de companii cu roboţi automatizaţi

Ziarul Financiar 22.06.2010

Noile legi privind salariul minim, libertatea de evoluţie a monedei chinezeşti, yuanul şi ultimele greve ale muncitorilor chinezi care au afectat producţia la companii premu Honda Motor, Toyota sau Foxconn Technology Group au convins companiile să favă investiţii în echipamente industriale pentru a reduce numărul de angajaţi, informează Bloomberg.

Salariile din regiune au crescut în ultimele şase luni cu 17%, conform unui studiu susţinut de instituţia guvernamentală Hong Kong Trade Development Council.

Proprietarii de fabrici din China se confruntă în prezent cu un declin al profiturilor ca urmare a creşterii valorii yuanului. De asemenea, sunt estimări care arată că costurile de producţie ar putea creşte la 30% din PIB în următorii 10 ani, după ce acestea s-au situat la 15% din PIB. Conform Credit Suisese, creşterea salariilor din zonele urbane ale Chinei ar putea aduce companiilor costuri de 1.500 miliarde dolari până în 2015.

"Fabricile trebuie să se gândească serios la cum vor produce mai mult cu costuri mai mici", a declarat Ian Spaulding, managing director în cadrul INFACT Global Partners, care consiliază proprietarii de fabrici din China cu privire la practicile salariale. "Fabricile trebuie să înceapă să îşi mărească productivitatea, astfel încât să poată rămâne competitive".