Bancherii se îneacă în lei, dar nu finanţează statul

Autor: Liviu Chiru 22.06.2010

Bancherii au atât de mulţi lei în mâini, încât nu ştiu ce să facă cu ei, iar dobânzile pe piaţa monetară au coborât sub 2%, însă cu toate acestea statul nu reuşeşte să atragă împrumuturi pe măsura nevoilor nici măcar la dobânzi de 7% pe an.

Dealerii s-au îngrămădit să plaseze la BNR leii în exces la licitaţia de luni la o dobândă de 6,25% pe an, însă în aceeaşi zi Trezoreria a atras doar un sfert din suma propusă prin vânzarea de certificate pe un an, deşi a plătit un randament maxim de 6,98% pe an.

Ce explicaţii au bancherii pentru acest paradox? Excesul de lichidităţi este doar temporar, în timp ce plasamentele în titluri de stat au scadenţe lungi, de cel puţin şase luni.

"La BNR riscul este zero, iar operaţiunea este una de sterilizare, se ia excesul de lei pentru o săptămână. La titlurile de stat scadenţele sunt mai lungi şi avem şi marcarea la piaţă", comentează un dealer. Randamentele la titlurile de stat au urcat pe piaţa secundară de la niveluri de 6%-6,5% pe an la peste 7% începând din mai, investitorii reacţionând la revenirea aversiunii la risc pe plan global. Un randament mai mare la titlurile de stat corespunde unui preţ mai mic.