Roibu, Oltchim: Numai cositul ierbii costa 2 mil. € la Arpechim

Autor: Adrian Ionut Cojocar 22.06.2010

Constantin Roibu, care s-a aflat la conducerea celui mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), în ultimii 20 de ani, consideră că poate transforma secţia de petrochimie de la Piteşti, pe care a achiziţionat-o recent, într-o afacere profitabilă.

Austriecii de la OMV Petrom au vândut la finele anului trecut activele secţiei de petrochimie din cadrul rafinăriei Arpechim către Oltchim, deţinută de stat, într-o tranzacţie în valoare de 12,9 mil. euro, deal-ul incluzând şi stocurile de hidrocarburi, celelalte active circulante aferente activităţii de petrochimie, precum şi 560 de angajaţi care au trecut de la Petrom la Oltchim. "La ce am găsit acolo, secţia de petrochimie a Arpechim nici nu avea cum să fie profitabilă. Numai cositul ierbii a costat două milioane de euro în 2008", a spus Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Râmnicu Vâlcea. Potrivit lui, şi starea de uzură a instalaţiilor din fabrică constituia o altă piedică în desfăşurarea unei activităţi rentabile la Arpechim.

Oficialii OMV Petrom nu au comentat informaţiile.

Vânzarea activelor de petrochimie de către austrieci vine în contextul în care activitatea se afla pe pierderi de câţiva ani înainte să fie închisă.

De cealaltă parte, nici Oltchim-ul nu stă mai bine, generând în ultimii trei ani pierderi cumulate de 592,5 milioane de lei (circa 148 mil. euro) şi care sunt puse de conducerea combinatului pe seama închiderii Arpechim, care furniza principala materie primă.