Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 22.06.2010

1. Dan Diaconescu şi Doru Pârv, reţinuţi pentru şantaj şi ameninţare. Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, şi realizatorul TV Doru Pârv au fost reţinuţi, marţi dimineaţă, de procurorii DNA, pentru şantaj şi ameninţare în legătură cu primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ, cei doi urmând să fie duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii au emis pe numele lui Dan Diaconescu şi a lui Doru Pârv ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, după ce aceştia au fost audiaţi mai multe ore la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

2. Nouă persoane puse oficial sub acuzare pentru fraudarea Rodipet cu 35,5 mil. euro. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au început urmărirea penală faţă de nouă persoane care au fraudat cu 35,5 milioane de euro societatea Rodipet, firmă de difuzare de presă, după ce aceasta a fost privatizată.

Marţi, procurori din cadrul DIICOT - Structura Centrală au procedat la efectuarea unui număr de 24 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa şi Ilfov, în vederea documentării activităţii infracţionale desfăşurate de grupul infracţional organizat ce a avut ca scop însuşirea, folosirea şi traficarea activelor SC Rodipet SA (actual SC Network Press Concept SA) şi transferul ulterior al sumelor de bani şi bunurilor cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunilor.

Potrivit DIICOT, în toată perioada post-privatizare, respectiv ulterior încheierii contractului de privatizare 62/2003, administratorii SC Rodipet SA, profitând de inexistenţa controlului post-privatizare, a controalelor vizând respectarea regulilor financiare, dar şi de poziţia dominantă în AGA, au desfăşurat o politică de falimentare a societăţii concretizată în încheierea unor contracte de împrumut, consultanţă, reprezentare, vânzare, prestări servicii, total defavorabile societăţii.

3. Euribor la trei luni a urcat la maximul ultimelor opt luni. Rata Euribor - indicatorul tradiţional care arată la ce nivel se împrumută băncile între ele, şi componentă în cadrul creditelor în euro cu dobândă variabilă - a atins noi maxime, pe fondul incertitudinilor de pe piaţa europeană, cauzate de criza datoriilor de stat.

Astfel, rata Euribor la trei luni a urcat la 0,737%,de la 0,733% în ziua precedentă, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii octombrie.

Euribor la şase luni a urcat la 1,021%, de la 1,019%, după ce în urmă cu două săptămâni a spart pragul dobânzii BCE, de 1%, pentru prima dată din noiembrie.

Euribor la 12 luni a crescut la 1,292%, de la 1,289%, atingând un nou maxim al ultimelor nouă luni.

4. BCE cere sancţiuni mai drastice pentru depăşirea limitelor pentru deficitele bugetare. Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut sancţiuni mai drastice pentru ţările care depăşesc limitele de deficit bugetar impuse de Uniunea Europeană.

Şeful BCE a declarat în faţa Parlamentului European că este nevoie ca sancţiunile aplicate ţărilor care depăşesc limitele de cheltuieli bugetare să fie mai rapid puse în aplicare, suferând nevoia de o instituţie independentă care să monitorizeze cheltuielile ţărilor membre ale UE.

"Beneficiile şi protecţia care derivă din participarea la uniunea monetară vine cu responsabilităţi şi obligaţii", a declarat Trichet făcând referire la costurile reduse de creditare pentru ţările membre din ultimii 11 ani, dar şi de încălcarea repetată a limitelor de deficit impuse de UE.

5. Bursa de la Bucureşti trece pe roşu. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat şedinţa de marţi pe minus, în linie cu bursele europene, indicele compozit BET-C coborând cu 1,46%, până aproape de pragul de 3.000 de puncte.

După ce ieri a avansat cu 4,40%, indicele BET-FI a suferit o corecţie, scăzând cu 2,53%, la 22.980,51 puncte. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii tranzacţionate la Bursă, a avut de asemenea o evoluţie negativă, încheind ziua pe un minus de 1,34%.