Amenzi pentru datorii publice excesive

Autor: Alexandru Matei 23.06.2010

Guvernele europene ar putea amenda statele cu datorii publice excesive prin impunerea unei taxe pe emisiunile de obligaţiuni, scrie Bloomberg.

Statele care nu îşi vor reduce datoriile ar putea fi puse să plătească o amendă sub formă de procente pentru orice emisiune de obligaţiuni (adică la dobânda plătită pe pieţele financiare se mai adaugă un anumit procent), conform unui proiect al Comisiei Europene.

Veniturile din această taxă vor fi ţinute într-un cont şi vor fi confiscate dacă datoriile publice nu coboară sub limita stabilită de UE, în prezent aflată la 60% din PIB.

Zece din cele 16 ţări care folosesc moneda europeană au încălcat limita privind datoria publică, în frunte cu Italia ale cărei datorii ajung la 115,8% din PIB. În acest grup intră şi Germania, cea mai mare economie europeană, cu 66% din PIB.

Măsura, ce trebuie discutată atât de miniştrii de finanţe din zona euro, dar şi de liderii ţărilor respective, se va adăuga penalizărilor deja existente în cazul depăşirii limitei de deficit bugetar de 3%.

Alte sancţiuni propuse de Comisia Europeană sunt forţarea ţărilor supraîndatorate de a da mai multe informaţii în prospectele emisiunilor de obligaţiuni sau tăierea accesului la finanţarea din partea Băncii Europene de Investiţii.