Piaţa a rezistat unei corecţii importante, trendul se menţine pe creştere

Autor: Vlad Anastasiu 23.06.2010

Bursa locală a revenit ieri pe creştere la nivelul indicelui BET, al celor mai lichide zece titluri din piaţă, cu un avans de 0,3% faţă de referinţă, după ce a evoluat pe scădere pentru cea mai mare parte a şedinţei. Cel mai mare avans din piaţă a fost însă consemnat de indicele energetic BET-NG, care a urcat cu 0,6% faţă de referinţă, la nivelul de 740 de puncte.

Societăţile financiare grupate sub indicele BET-FI au închis în scădere însă, cu o corecţie de aproape 0,3%, coborând sub pragul de 23.000 de puncte, însă şi-au revenit de la o scădere de 1,5% în prima parte a şedinţei. "Piaţa a rezistat unei corecţii foarte importante începute în luna mai, iar temperarea scăderilor din şedinţa de astăzi (ieri - n.a.) lasă impresia că trendul se menţine pozitiv. Nu există certitudine însă, în condiţiile în care orice ştire negativă ar putea întoarce piaţa pe scădere. Bursa rămâne destul de volatilă în această perioadă", a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare al societăţii de intermediere EstInvest.

Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri s-a ridicat la aproape 5,9 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare de 21,9 milioane de titluri, cele mai tranzacţionate acţiuni fiind titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu aproape 1,3%.

Cea mai mare creştere din sectorul energetic a fost însă consemnată de acţiunile Transgaz (TGN), care au urcat cu 1,4% după desfăşurarea AGA de marţi. Acţiunile Transelectrica (TEL) au înregistrat o apreciere de doar 0,6% faţă de referinţă, urcând la preţul de 17,9 lei/unitate.

"În această perioadă Bursa dă semne de consolidare, în condiţiile în care pe extern principalele pieţe europene evoluează în scădere. Acest lucru denotă faptul că există bani în piaţă, în special de la SIF-uri. Mai sunt şi dividendele de la BRD şi Transgaz, iar ştirea că s-ar putea acorda şi dividendele Fondului Proprietatea a confirmat acest lucru", a adăugat Murgoci. De altfel, piaţa a revenit pe plus după anunţul de aprobare de către Parlament a ordonanţei care deblochează distribuirea de dividende la Fondul Proprietatea.

La categoria societăţilor financiare, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au înregistrat cea mai mare scădere, de aproape 1,5% faţă de cotaţia de marţi, în timp ce acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au reuşit să închidă cu un avans de circa 0,9% faţă de referinţă, marcând cea mai bună evoluţie de ieri la categoria SIF-uri. Cel mai mare rulaj la această categorie a fost consemnat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), valoarea tranzacţiilor depăşind 2,4 mil. lei.

"Cei care cumpără acum cred mai degrabă în consolidarea pieţei în următoarea perioadă, şi tocmai de aceea intră în piaţă. Faptul că în piaţă nu există nici vânzători, care preferă să aştepte o direcţie mai clară a pieţelor externe, cotaţiile acţiunilor sunt forţate în sus", a explicat Murgoci.

În urcare au închis şi titlurile Broker Cluj (BRK), care au avansat cu peste 2,2% faţă de referinţă, în timp ce acţiunile Bursei (BVB) au marcat o creştere de doar 0,4% faţă de cotaţia de marţi.

Pe extern, principalele pieţe europene înregistrau scăderi în medie de 1%, cea mai mare corecţie din regiune fiind consemnată de indicatorul francez CAC 40, care cobora cu 1,1% faţă de referinţă, la două ore până la închidere.

De urmărit astăzi