Ministerele si primariile atrag de 4 ori mai putini bani decat sumele pe care le viram la bugetul UE

Ziarul Financiar 24.06.2010

După 3 ani şi jumătate de când am intrat în Europa, ministerele şi primăriile reuşesc să atragă de 4 ori mai puţini bani decât sumele pe care le virăm la bugetul Uniunii.

In aceşti ani, România a finanţat bugetul comunitar cu 3 miliarde de euro, dar nu a reuşit să atragă proiecte decât de 800 de milioane de euro.

De ce nu primim bani europeni? Pentru că avem proiecte puţine şi prost făcute. Tocmai de aceea, doar 13% din cererile de finanţare depuse de primăriile din Bucureşti-Ilfov vor primi fonduri.

La acest capitol cel mai bine stau localităţile din nord-vestul ţării, unde responsabilii au fost mai harnici. Cei mai leneşi sunt în nord-est. În această zona, venitul pe cap de locuitor este de 3 ori mai mic decât în Capitală.

Deşi în ultimii 20 de ani, în România s-au construit puţini kilometri de autostradă, Ministerul Transporturilor, de exemplu, nu a atras decât 37 milioane de euro în trei ani, adică 1,8% din fondurile care îi erau destinate. Bulgarii, în schimb, au reuşit să-şi construiască mai multe drumuri cu bani europeni.