Dorin Boboc de la Allianz lasă serviciile financiare pentru agricultură

Autor: Ana Raduta 24.06.2010

Cu aproape 20 de ani în urmă, Dorin Boboc pleca în America să-şi urmeze visul - acela de a deveni inginer în construcţii de avioane. A făcut facultatea la New York şi în scurt timp s-a angajat la una dintre cele mai mari companii care produc avioane militare şi submarine nucleare. Nu era o meserie uşoară, însă era pasionat de tehnica şi arta construcţiei de aeronave, iar cei trei ani petrecuţi la Northrop Grumman au fost cea mai bună alegere pentru un început de carieră.

N-a trecut mult până când în lumea lui Boboc a apărut un nou centru de interes - piaţa de capital, investiţiile bursiere şi instrumentele financiare. Noua pasiune a fost şi cea care l-a readus acasă, unde îl aşteptau un MBA şi apoi un loc de muncă în domeniu. Din 2007 a ajuns să conducă departamentul de investiţii al celui de-al doilea cel mai mare fond de pensii private - Allianz-Ţiriac Pensii.

Aşadar, în mai puţin de 10 ani, Dorin Boboc a dat New Yorkul pe Bucureşti, avioanele pe pensii, iar acum face o nouă schimbare - pleacă şi din Bucureşti şi din pensii şi se mută la Alexandria, în Teleorman, unde va prelua conducerea afacerii de familie, dezvoltată de părinţii lui în urmă cu 18 ani. "Părinţii mei sunt agronomi de meserie. Iniţial au făcut o fermă de cereale, însă afacerea s-a dezvoltat treptat, iar astăzi face parte dintr-un proiect integrat, care cuprinde silozuri de depozitare, moară, brutărie, precum şi utilaje pentru exploatarea terenurilor agricole", spune Boboc.

Este un business "care rulează câteva milioane de euro anual", iar rolul directorului de investiţii de la Allianz-Ţiriac Pensii va fi să-l dezvolte, atât ca volum, cât şi ca direcţii de activitate. Boboc a ales să profite de cea mai importantă resursă care li se oferă acum oamenilor de afaceri din toate domeniile - fondurile europene: "Deja am trimis un proiect de cofinanţare, care a fost aprobat şi pentru care investiţiile sunt în derulare, iar până la jumătatea lunii iulie avem termen să mai trimitem încă un proiect pentru dezvoltarea zonei de mecanizare a agriculturii". Cu alte cuvinte, afacerea se va extinde în aria de exploatare a terenurilor, iar banii vor fi folosiţi în special pentru cumpărarea de utilaje, care le vor suplimenta pe cele existente. 25 de oameni lucrează acum pentru familia Boboc şi alţi 15 vor mai fi angajaţi în perioada următoare. În ceea ce priveşte terenurile exploatate, doar pe o mică parte au drept de proprietate, restul fiind luate în arendă.

Este o schimbare bruscă şi chiar dacă inginerul de avioane specializat în pieţe de capital nu ştie încă foarte multe despre agricultură, faptul că preia frâiele afacerii începute de părinţii săi reprezintă cel mai puternic catalizator.

Zona de sud, în special judeţul Teleorman, este recunoscută ca favorabilă pentru cine vrea să facă afaceri în agricultură.

Numărul celor tentaţi să investească în agricultură a crescut pe măsură ce au început să apară exemple de afaceri susţinute cu fonduri europene.