Impozitarea pe Bursă se schimbă într-o săptămână, dar nimeni nu ştie cum se aplică

Autor: Vlad Anastasiu 24.06.2010

Noile modificări ale Codului fiscal, aprobate de guvern miercuri, majorează cota de impozitare pentru deţinerile mai mari de un an la 16%, de la 1% cât era până în prezent.

Brokerii sunt însă de părere că impactul asupra pieţei nu va fi unul semnificativ, în condiţiile în care majoritatea investitorilor prezenţi pe piaţa locală oricum sunt preponderent speculativi şi nu au deţineri mai mari de un an în piaţă.

Cu toate acestea, există unele neclarităţi în ceea ce priveşte noul Cod fiscal şi nici măcar brokerii sau consultanţii fiscali nu ştiu cum urmează să se aplice noile norme fiscale, care intră în vigoare de la 1 iulie.

"Multe dintre noile modificări mi se par făcute în grabă, fără o documentare serioasă prealabilă şi fară să se precizeze exact normele de aplicare. În plus, apar erori, la modul că sunt propuse modificări pentru articole care nici măcar nu există în vechiul Cod fiscal", a declarat Angela Roşca, managing partner la firma de consultanţă fiscală TaxHouse.

Una dintre modificările importante aduse de noul Cod fiscal o reprezintă impozitarea trimestrială a câştigurilor pe Bursă, şi nu anuală ca până acum, ceea ce presupune ca la sfârşitul fiecărui trimestru investitorul să completeze şi să depună declaraţia de impunere la Administraţiile Fiscale.

Impozitarea trimestrială aduce cu sine o altă problemă, în condiţiile în care modificările din noul Cod fiscal nu precizează modalitatea în care se va realiza regularizarea bazei de impozitare, fie trimestrial, fie anual.

"Este foarte important să vedem cum se va realiza regularizarea bazei de impozitare. În tot textul ordonanţei de urgenţă nu am găsit modalitatea în care se va face regularizarea, în condiţiile în care impozitarea se realizează trimestrial", a declarat şi Rareş Nilaş, directorul general al societăţii de intermediere BT Securities.

În condiţiile în care regularizarea bazei de impozitare rămâne anuală, există riscul ca investitorul să plăstească impozit pentru un trimestru în care a marcat profit, chiar dacă în celelalte trimestre acumulează pierderi mai mari, iar la finele anului raportează pierdere. Singura veste bună este că investitorii pot să-şi reporteze pierderile dintr-un an în următorii şapte ani, putând să le deducă din profiturile viitoare pentru a-şi reduce baza de impozitare.

De asemenea, nu este clar dacă în noul Cod fiscal rămâne valabilă reţinerea impozitului la sursă. În prezent, SSIF-urile reţin pe loc 1% din câştigurile investitorilor la tranzacţiile de pe urma cărora aceştia realizează profit, urmând ca la final de an câştigurile să se regularizeze cu pierderile înregistrate de investitor pe parcursul anului şi să se aplice cota de impozitare asupra profiturilor nete.

Prevederea privind reţinerea la sursă a unui impozit de 10% pe câştigurile obţinute de investitor dintr-o tranzacţie, care se regăsea în forma iniţială a proiectului, nu mai apare în forma finală adoptată.

"Nimeni nu ştie cum va funcţiona noul sistem de impozitare pe Bursă. Toţi aşteptăm publicarea modificărilor în Monitorul Oficial, unde se vor publica şi normele de aplicare. Cred că vom vedea ceva schimbări şi la CNVM (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare - n.red.), care va trebui să modifice formularele necesare calculului bazei de impozitare", a explicat Răzvan Paşol (desen), directorul executiv al Intercapital Invest.

Noul Cod fiscal, cu modificările aprobate prin ordonanţă de urgenţă miercuri, urmează să fie publicat în cel mult trei zile în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare de la 1 iulie.