Concurenţa continuă inspecţiile în investigaţia deschisă împotriva Orange, Romtelecom şi Vodafone

Autor: Adrian Seceleanu 24.06.2010

Consiliul Concurenţei (CC) a realizat în luna noiembrie 2009 o inspecţie inopinată la sediul Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă, în dosarul privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei, o investigaţie demarată de CC în anul 2006 şi care vizează şi operatorii de telefonie mobilă Orange şi Vodafone.

Potrivit unui raport al companiei elene OTE - acţionarul majoritar al Romtelecom, inspecţia a avut loc "în zorii zilei" şi s-a soldat cu ridicarea copiilor unor documente. "Raidul Consiliului Concurenţei a avut loc la sediul Romtelecom, iar copii ale unor documente au fost luate (…). Investigaţia Consiliului Concurenţei este în curs de desfăşurare", potrivit datelor din raportul OTE.

Oficialii Romtelecom au confirmat datele din raport. "Confirmăm efectuarea în data de 11 noiembrie 2009 de către Consiliul Concurenţei a unei inspecţii inopinate la sediul Romtelecom în legătură cu investigarea cazului în care firma Netmaster Communications SRL a depus în 2006 o plângere în legătură cu încheierea unor acorduri de interconectare. Romtelecom a acordat Consiliului Concurenţei toată asistenţa şi cooperarea necesare pentru clarificarea tuturor aspectelor care fac obiectul investigaţiei", au precizat pentru ZF oficialii Romtelecom.

Au fost efectuate controale inopinate similare, la finele anului trecut, şi la celelalte două companii vizate de investigaţie? Vodafone nu a răspuns întrebărilor pe această temă, în timp ce Orange a îndrumat ZF să ceară acest tip de date de la Consiliul Concurenţei.

Reprezentanţii CC au confirmat inspecţia de la Romtelecom însă nu au dorit să ofere alte date despre stadiul investigaţiei. "Referitor la stadiul investigaţiilor menţionate, facem precizarea că acestea sunt în curs de derulare. Totodată menţionăm faptul că până la finalizarea unei investigaţii şi emiterea unei decizii, Consiliul Concurenţei nu poate face publice alte informaţii, deoarece acestea ar putea periclita bunul mers al anchetei", a precizat pentru ZF Simona Barbu, purtătorul de cuvânt al CC.

Investigaţia Consiliului a fost declanşată în anul 2006, ca urmare a unei plângeri şi are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de către companiile Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică de telefonie.

Plângerea a fost înaintată în 2006 de operatorul alternativ de servicii telecom Netmaster Communication, care reclama faptul că o parte dintre apelurile clienţilor săi fuseseră blocate de Orange, Romtelecom şi Vodafone. Compania a reclamat, de asemenea, şi alte activităţi ale celor trei furnizori care ar fi afectat afacerile Netmaster.

În prezent compania Netmaster nu mai există. Iniţial operatorul a fost achiziţionat de un alt operator mai mic, New Com Telecomunicaţii, care şi-a vândut la rândul său baza de clienţi către RCS&RDS şi Romtelecom, pe fondul unor probleme financiare generate de recesiune.

Orange, Vodafone şi Romtelecom sunt, în această ordine, cei mai mari operatori telecom din România după cifra de afaceri.