Câţi bani va obţine statul de la companiile din proprietatea sa dacă le ia tot profitul la buget

Autor: Roxana Petrescu 24.06.2010

Unele companii aflate în portofoliul Ministerului Economiei spun că deja şi-au virat tot profitul de anul trecut la bugetul de stat, în contextul în care la finalul şedinţei de guvern de miercuri, premierul Emil Boc, a declarat că 90% din tot ce vor câştiga companiile de stat şi regiile autonome va fi dat la bugetul de stat "în semn de solidaritate".



"Am decis, în cazul companiilor cu capital integral sau majoritar de stat, al companiilor naţionale, ca acestea să vireze 90% din impozitul pe profit statului, bugetului de stat, spre deosebire de 50%, cât aveau obligaţia să facă până în momentul de faţă", a spus Boc, pentru ca ulterior să revină şi să precizeze că este vorba de 90% din profit. "Cu alte cuvinte, şi companiile, şi regiile de stat trebuie să fie parte la acest efort de solidaritate, de a susţine bugetul de stat în aceste momente dificile", a mai precizat premierul.

În portofoliul statului se află cele mai multe dintre marile companii energetice, printre care se numără firme precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Transgaz, Transelectrica sau marile complexuri energetice din bazinul Olteniei, Turceni, Craiova şi Rovinari.

"Noi deja am repartizat tot profitul înregistrat în 2009 la bugetul de stat. 100% din cele peste 100 de milioane de euro pe care le-am raportat ca profit net s-au dus în bugetul de stat. Şi până acum, potrivit legii, cel puţin 50% din tot ceea ce câştigam se ducea către bugetul de stat, dar oricând statul putea cere o cotă mai mare din profit", explică Ioan Folescu, directorul general al Electrica, firmă aflată în portofoliul Ministerului Economiei care anul trecut a avut afaceri de peste 1,1 mld. euro.

Pentru anul acesta compania estimează un profit net în scădere faţă de cel raportat anul trecut, Electrica bazându-se pe un câştig de 100 de milioane de lei (24 de milioane de euro).

"Oricum această colectare a profiturilor are loc în această perioadă a anului, deci câştigul pentru anul 2010 va fi dat către bugetul de stat în prima jumătate a anului 2011", mai spune Folescu. Potrivit acestuia, compania nu a primit vreo informare specială privind aplicarea deciziei de vărsare a 90% din profit pe anul acesta la bugetul de stat.

Anul trecut, campionii profiturilor în ceea ce priveşte companiile energetice de stat au fost Romgaz, care a raportat un câştig de 173 de milioane de euro, Electrica, cu 119 milioane de euro, Transgaz cu 71 de milioane de euro, Nuclearelectrica, cu 26,5 mil. euro şi Hidroelectrica cu 15 milioane de euro. "Nu trebuie să se comunice nimic. Există deja o lege. Ministerul Economiei deţine din acţiunile noastre 80%, iar Fondul Proprietatea are 20%, iar dividendele se împart în aceste procente, dar mai rămâne şi un anumit procent pentru investiţii", a declarat Mihai David, directorul general al Hidroelectrica.

Reprezentanţii Romgaz şi cei ai Transgaz nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Decizia privind profitul companiilor de stat vine în contextul în care acestea au nevoie de investiţii majore în modernizare, aşa cum este cazul complexurilor energetice. Potrivit datelor furnizate de companii şi bugetelor de venituri şi cheltuieli elaborate de acestea pentru anul trecut, Complexul Energetic Turceni a raportat un profit net de 5 mil. euro, Complexul Energetic Craiova a avut un câştig de 0,2 mil. euro, iar Complexul Energetic Rovinari a avut un câştig de 5,2 mil. euro.

Dincolo de preluarea aproape în totalitate a câştigurilor companiilor de stat, executivul a mai decis să diminueze cu 20% cheltuielile cu bunurile şi serviciile, conform procedurii aplicate în cazul instituţiilor publice, exceptate fiind doar cheltuielile aferente producţiei. Până la sfârşitul anului, companiile şi regiile de stat nu mai pot efectua achiziţii de autoturisme şi alte bunuri.