Bancherii, gata să preia acţiuni la firme

Autori: Razvan Voican , Cristi Moga 24.06.2010

Mai multe bănci se gândesc deja să preia acţiuni la companii aflate în restructurare în schimbul creditelor acordate, odată ce BNR va aproba proiectul de regulament care va permite deţinerea temporară de acţiuni în cadrul unor operaţiuni de asistenţă pentru recuperarea creanţelor.

"Ca sucursală supravegheată de banca centrală din Olanda, noi am avut deja în vedere o astfel de soluţie în cazul planului de restructurare a companiei Flamingo şi am propus-o la un moment dat, dar nu s-a mai ajuns acolo. Un debt-equity swap (acţiuni contra creanţe) poate fi o soluţie bună pentru că îţi dă posibilitatea ca bancă să influenţezi direct restructurarea clientului, iar dacă situaţia e foarte dificilă, acţiunile tot sunt ceva în loc de nimic", spune Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România.

Ordonanţa 99/2006, care reglementează activitatea instituţiilor financiare, nu le permite încă băncilor locale să deţină participaţii calificate care să le asigure controlul asupra unor entităţi din afara sectorului financiar.

"Cu certitudine regulamentul pregătit de BNR este o măsură bună şi vor fi cazuri de bănci care îşi vor converti creanţele în acţiuni", a declarat Andrei Cionca, partener în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, administratorul judiciar al unor firme precum Flanco, Diverta sau Leonardo.