Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 24.06.2010

1. Decizia Curţii Constituţionale în cazul măsurilor de austeritate ale Guvernului, amânată pentru vineri. Judecătorii Curţii Constituţionale se vor pronunţa vineri în cazul celor cinci sesizări referitoare la legile austerităţii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, programul de lucru al Curţii încheindu-se la ora 17:00.

Curtea Constituţională (CC) a luat în discuţie, joi, sesizările PSD şi PNL, precum şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind neconstituţionalitatea măsurilor de reducere a salariilor şi a pensiilor decise de Guvern.

PSD a sesizat Curtea Constituţională în cazul Legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede, printre altele, reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. De asemenea, PSD au contestat la Curtea Constituţională şi legea care prevede recalcularea pensiilor speciale.

PNL a contestat la Curtea Constituţională Legea privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

2. Băncile româneşti, furate şi din interior şi din exterior. Un funcţionar al unei sucursale bancare din Bucureşti a fost reţinut, alături de alte trei persoane, pentru că a transferat din contul unui client 770.000 de euro, bani pe care cei patru i-au împărţit apoi între ei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au propus arestarea preventivă a celor patru persoane, una fiind cercetată pentru delapidare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar trei pentru complicitate la înşelăciune.

Alte două persoane sunt cercetate în stare de libertate, se arată într-un comunicat de joi al procurorilor.

Un alt jaf, de data aceasta cu pistol, a avut loc astazi la o unitate bancară din municipiul Călăraşi.

Doi bărbaţi care aveau cagule pe faţă şi erau îmbrăcaţi în negru au pătruns, joi după-amiază, în bancă, iar după ce i-au ameninţat pe angajaţi cu un pistol au sustras o sumă de bani, fugind apoi cu o dubiţă care îi aştepta în faţa băncii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, inspector Ramona Tudor, jaful a fost anunţat Poliţiei de către un agent al unei firme de pază, iar în prezent există filtre la toate ieşirile din oraş, pentru prinderea atacatorilor.

"Conform celor declarate de agentul de pază, cei doi indivizi au intrat în unitatea bancară, unde ar fi ameninţat cu pistolul personalul aflat în bancă, iar ulterior au sustras o sumă de bani, deocamdată necunoscută, după care s-au urcat într-o dubiţă de culoare albă care era în apropiere şi au dispărut. În acest moment au fost alertate întreg Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Poliţia de Frontieră şi celelalte instituţii care ar putea conlucra pentru identificarea autorilor", a declarat inspector Ramona Tudor.

3. Vlădescu: Tichetele de masă vor fi taxate doar cu 16%, nu şi cu contribuţii. Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu a declarat că tichetele de masă acordate de angajatori salariaţilor vor fi impozitate doar cu 16% aplicat la contravaloarea tichetelor, fără a fi percepute şi contribuţiile sociale, iar impozitul va fi plătit de către angajat. Acelaşi regim de taxare va fi aplicat în cazul tichetelor de vacanţă.

Ministerul Finanţelor anunţase aseară după şedinţa de guvern "includerea în veniturile salariale" a contravalorii tichetelor de masă, ceea ce sugera posibilitatea aplicării şi a CAS.

Deşi urmează să intre în vigoare peste numai o săptămână, ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului fiscal încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial pentru ca noile prevederi să poată fi clarificate. De asemenea, Finanţele trebuie să emită şi norme metodologice pentru a aplicarea noilor reglementări.

4. H&M deschide anul viitor primele magazine în România. Gigantul suedez H&M (Hennes & Mauritz), unul dintre cei mai mari retaileri de îmbrăcăminte la nivel mondial, a anunţat că va deschide în primăvara anului viitor primele magazine în România, după mai mulţi ani de tatonare a pieţei.

"Croaţia şi România vor deveni noi pieţe pentru H&M în primăvara anului 2011", se arată într-un raport al companiei suedeze, fără a specifica unde vor fi poziţionate noile magazine.

Vehiculate sunt majoritatea centrelor comerciale mari din Bucureşti, oficialii suedezi fiind extrem de activi în prima jumătate a acestui an, când au discutat cu majoritatea proprietarilor de malluri, atât din Bucureşti, cât şi din ţară.

Grupul suedez profită de reducerea nivelului chiriilor practicat de proprietarii de centre comerciale şi ar putea deschide mai multe magazine de mari dimensiuni.

La nivel european, H&M concurează cu spaniolii de la Inditex în ceea ce priveşte vânzările, dar sunt poziţionaţi pe un palier de preţuri inferior, având articole pentru persoanele cu venituri mici şi medii.

5. Peste 20.000 de carduri sunt pierdute sau furate anual în România. În România sunt furate sau se pierd anual între 20.000 şi 30.000 de carduri bancare din cele circa 12 milioane de carduri aflate în circulaţie, a declarat Adrian Apolzan, director de corporate affairs în cadrul ING Bank şi preşedintele Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO).

"Vorbim de ordinul zecilor de mii de carduri pierdute sau furate anuale, adică undeva între 20-30.000 de carduri. Frecvenaţa pierderilor este legată de anumite perioade, cum sunt sărbătorile de Crăciun sau Paşte şi perioadele de concedii", a spus Apolzan.