Opoziţia critică violent, dar nu vine cu nicio soluţie financiară în loc

Autor: Doina Anghel 27.06.2010

Liderii opoziţiei i-au cerut demisia premierului Emil Boc după ce acesta a anunţat majorarea TVA cu 5 procente, de la 19 la 24%, însă niciul dintre aceşti politicieni nu a venit cu soluţii alternative de creştere a veniturilor bugetare după ce chiar ei au cerut la Curtea Constituţionlă anularea deciziei de reducere a pensiilor cu 15%.

Mai mult, liberalii intenţionează să conteste la Curtea Constituţională şi decizia de majorare a taxei pe valoarea adăugată, pentru că ar conţine "nereguli", pe lângă faptul că va slăbi puterea de cumpărare a românilor.

Politicienii liberali şi social-democraţi nu sunt aşadar mulţumiţi cu această variantă, însă nu au venit cu cifre prin care să explice de unde se vor lua bani ca să se acopere găurile bugetului. "Domnul Băsescu ne-a minţit, din nou, de două ori: în primul rând că nu se vor mări taxele şi, iată, le-au mări deja, şi, în al doilea rând, că vrea să salveze economia privată - «omul gras şi omul slab». De data asta, domnul Băsescu omoară pe toată lumea ca să salveze PDL", a afirmat liderul PSD Victor Ponta.

"Este foarte clar, din punctul nostru de vedere, că, de fapt, Guvernul nu are nicio strategie şi acţionează absolut la întâmplare. În niciun caz cei 15% care nu se mai taie la pensii nu reprezintă o sumă atât de mare care să justifice creşterea TVA. Era clar că toate tăierile, oricum, nu ajungeau ca să nu se mărească taxele", a mai spus Ponta.

Potrivit execuţiei bugetare pe 2009, peste 2,5 mld de euro s-au încasat la stat din TVA, urmând ca prin majorarea de 5 procente decisă sâmbătă de Guvern să se mai adauge până într-un miliard de euro până la finele anului. Tot Guvernul calculase că prin pachetul de măsuri de austeritate, care includea şi reducerea pensiilor cu 15%, pe lângă reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi lărgirea bazei de impozitare, s-ar fi făcut economii la buget de 2,5 mld. euro.

Despre aceste cifre nu a vorbit niciunul din finanţiştii PSD şi nici fostul ministru liberal al finanţelor Varujan Vosganian, care a fost coleg de cabinet cu actualul titular Sebastian Vlădescu.

"În continuare, noi nu cunoaştem care este viziunea Guvernului privind echilibrul bugetar. De pe acum pot să spun românilor că această măsură privind creşterea TVA, pe lângă faptul că este insuficientă, este şi ineficientă, fiind insuficientă pentru că deja dezechilibrul bugetar pe 2010 necesită sume de cel puţin 3 miliarde de euro pentru a se reîntoarce la deficitul de 6,8%", a susţinut Vosganian. El a subliniat că nu ştie dacă Guvernul a făcut şi "impactul în ceea ce priveşte reducerea consumurilor, atunci când va majora TVA şi care va fi impactul asupra preţurilor".

"Vosganian susţine că "nici comercianţii, nici producătorii nu îşi vor majora preţurile doar cu 5%, ci cu mai mult, pentru a-şi acoperi eventualele costuri survenite din cauza creşterii TVA". "Şi dacă cineva obiectează că nu o vor face pentru că oamenii nu au bani, asta nu e adevărat decât în ceea ce priveşte produsele alimentare, pentru că omul trebuie să mănânce şi dacă e sărac. Or, eu nu am înţeles de la Guvern că vrea să facă TVA diferenţiat şi să păstreze 19% la alimente sau la îmbrăcăminte, ceea ce poate ar fi trebuit să facă", a mai spus liderul PNL.

În timpul campaniei electorale prezidenţiale din 2009, liberalii au susţinut că impozitele nu trebuie majorate sub nicio formă, ci chiar reduse - au vorbit de o cotă unică de impozitare de 10%, fără însă a înainta nicio soluţie pentru reducerea cheltuielilor bugetare - în special cele cu salariile grase ale clientelei politice. În schimb, PSD a susţinut că este nevoie de o impozitare diferenţiată pentru cei cu venituri mici şi pentru cei cu venituri mari, fără a fi daţi oameni afară din sistemul bugetar. Cei de la PD-L, care au decis acum majorarea TVA, spuneau la începutul anului că niciunul din impozitele principale - e vorba de impozitul pe venit de 16% şi nici TVA- nu va fi majorat, unii dintre politicienii care ocupă fotolii ministeriale - este vorba de Elena Udrea şi Vasile Blaga - afirmând că dacă se va ajunge în situaţia majorării taxelor, atunci Guvernul va trebui să demisioneze.

Nici PSD, nici PNL nu îşi doresc însă să vină la guvernare în acest moment dificil. Liderul PSD Victor Ponta susţinea în urmă cu câteva zile că nu va dori să preia guvernarea decât "în urma votului popular" - adică prin alegeri anticipate.

Impozite şi taxe în UE

România

TVA standard: 24%*

TVA redus: 9%, 5%

Impozitul pe venit: 16%

Impozitul pe profit: 16%

Marea Britanie

TVA standard: 17%

TVA redus: 5%

Impozitul pe venit: 20 - 40%

Impozitul pe profit: 28%

Polonia

TVA standard: 22%

TVA redus: 7%

Impozitul pe venit: 18 - 32%

Impozitul pe profit: 19%

Italia

TVA standard: 20%

TVA redus: 10%

TVA super redus: 5%

Impozitul pe venit: 23 - 43%

Impozitul pe profit: 27,5%

Ungaria

TVA standard: 25%

TVA redus: 18%

Impozitul pe venit: 17 - 33%

Impozitul pe profit: 19%

Spania

TVA standard: 16%

TVA redus: 7%

TVA super redus: 4%

Impozitul pe venit: 24 - 43%

Impozitul pe profit: 30%

Grecia

TVA standard: 19%

TVA redus: 9%

TVA super redus:4,5%

Impozitul pe venit :25 - 40%

Impozitul pe profit: 25%

Germania

TVA standard: 19%

TVA redus: 7%

Impozitul pe venit: între 14 şi 42%

Impozitul pe profit: 15%

Cehia

TVA standard: 20%

TVA redus: 10%

Impozitul pe venit: 15%

Impozitul pe profit: 19%

Bulgaria

TVA standard: 20%

TVA redus: 7%

Impozitul pe venit: 10%

Impozitul pe profit: 10%

Franţa

TVA standard: 19,6%

TVA redus: 5,5%

Impozitul pe venit: 5,5 - 40%

Impozitul pe profit: 33,3%

* începând cu 1 iulie;

Sursă: UE, Spainexpat.com, Confederaţia Fiscală Europeană