De teama deprecierii leului, românii au cumpărat valută cel puţin dublu faţă de o zi normală

Ziarul Financiar 28.06.2010

Populaţia a cumpărat valută de la casele de schimb ale băncilor sau cele independente într-un volum dublu comparativ cu o zi obişnuită, iar în unele cazuri chiar de cinci ori mai mare, şi, aproape în premieră, teama de deprecierea leului s-a manifestat şi la nivelul firmelor, scrie Mediafax.

"Enorm de mult a crescut cererea pentru euro. Pot spune că astăzi singurele operaţiuni au fost de vânzarea de euro. Vânzările au explodat. Cererea a fost de cel puţin cinci ori mai mare decât într-o zi obişnuită", a declarat Andrei Sterescu, administrator Luxor, casă de schimb prezentă în Bucureşti şi Arad.

Cursul de referinţă publicat luni de Banca Naţională a României a crescut cu 4,49 bani, la 4,3257 lei/euro, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice europene. Cea mai ridicată cotaţie de până acum, de 4,3127 lei/euro, a fost publicată de BNR la 22 ianuarie 2009. În raport cu moneda americană, BNR a anunţat un curs de 3,4996 lei/euro, cu 0,85 bani peste nivelul anterior. Citiţi mai mult despre evoluţia cursului de schimb pe www.mediafax.ro