BNR nu mai poate să taie din dobânda la lei anul acesta, spun analiştii

Autor: Ciprian Botea 28.06.2010

Dobânda-cheie a BNR va fi menţinută la 6,25% pe an în şedinţa de politică monetară de mâine deoarece banca centrală se concentrează în continuare pe stabilitatea preţurilor, care ar putea fi puternic afectată de majorarea TVA de la 19% la 24% începând din 1 iulie, spun analiştii.

Inflaţia ar putea ajunge la 7-8% în decembrie, comparativ cu 4,42% în mai, ceea ce ar duce la o rată negativă a dobânzii reale, dar o majorare a dobânzii la lei până la sfârşitul anului este foarte puţin probabilă, mai spun analiştii.

"Ca urmare a majorării TVA, este exclusă vreo nouă reducere a dobânzii-cheie în acest an. În continuare, pe fondul amplificării inflaţiei, va exista probabil o neconcordanţă între rata reală şi rata nominală de dobândă, dar cu toate că ar exista argumente, nu cred că BNR va aplica vreo creştere a dobânzii-cheie întrucât trebuie să menţină coerenţa politicii monetare pe termen lung", apreciază Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Va continua tendinţa de relaxare?

Până acum, BNR a semnalat o tendinţă de relaxare a politicii monetare coborând dobânda la lei de la 8% la sfârşitul lui 2009 la 6,25% pe an în prezent. După trei reduceri consecutive de o jumătate de punct procentual, banca centrală a devenit mai prudentă şi în şedinţa din mai a aplicat o reducere de doar un sfert de punct.

În acest context, există opinii care nu exclud definitiv nici ipoteza încă unei reduceri de dobândă în şedinţa de mâine.

"O reducere cu un sfert de punct a dobânzii de politică monetară este încă posibilă cu toate că probabilitatea asociată unei astfel de decizii a scăzut. Dacă se va întâmpla, este posibil să fie ultima reducere din acest an", consideră Florian Libocor, economistul-şef al BRD.

El apreciază că presiunile inflaţioniste nu vor creşte foarte mult în condiţiile în care TVA la alimente şi îmbrăcăminte rămâne neschimbată şi spune că este foarte puţin probabilă o creştere a dobânzii-cheie până la finalul acestui an deoarece o asemenea măsură trebuie foarte multă cântărită înainte de a se lua o decizie.

Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank spune că dobânda-cheie va fi menţinută la nivelul actual până la sfârşitul anului şi, în ciuda faptului că rata reală ar putea deveni negativă, banca centrală nu va aplica o creştere a dobânzii deoarece economia are nevoie de finanţare la dobânzi cât mai mici pentru a-şi reveni.

Analiştii ING se aşteaptă, în acelaşi timp, la o stagnare a dobânzii la lei ca urmare a majorării TVA. "Având în vedere aceste măsuri, trebuie să ajustăm principalele prognoze. Credem că BNR va menţine rata de dobândă-cheie la 6,25% în cadrul şedinţei de miercuri", notează Vlad Muscalu, analist în cadrul departamentului de cercetare al băncii.

În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii aplicate la pasivele în valută ale băncilor toţi analiştii sunt de acord că nivelul acestora va fi menţinut la 15% la lei şi 25% la valută având în vedere incertitudinile de pe piaţă.

"Nu ne aşteptăm la diminuarea nivelului rezervelor minime obligatorii, deoarece BNR va prefera să menţină o rezervă valutară considerabilă, având în vedere deteriorarea sentimentului investitorilor faţă de România şi creşterea presiunilor de depreciere asupra monedei naţionale", spune Melania Hăncilă.

Ea notează că deficitul de finanţare cu care se confruntă statul se datorează deteriorării sentimentului investitorilor străini şi epuizării plafoanelor alocate de bănci pentru cumpărarea de titluri de stat, ceea ce face ca o scădere a rezervelor minime să nu fie o condiţie suficientă pentru mărirea disponibilului de finanţare a deficitului bugetar.

Analiştii consideră că marja de manevră a băncii centrale va începe să crească abia anul viitor, când preţurile se vor mai stabiliza. "Nu mai sunt şanse pentru atingerea ţintei de inflaţie în acest an, însă pe parcursul lui 2011 inflaţia va reîncepe să se tempereze, pe fondul efectului de bază şi scăderii cererii interne, în condiţiile în care consumul va fi puternic afectat", a declarat Rozalia Pal.