Olandezii de la Akzo Nobel au pornit la vânătoare de producători de vopsele

Autor: Catalin Lupoaie 29.06.2010

Grupul olandez Akzo Nobel, cel mai mare producător de vopsele din lume, cu afaceri anuale de 13,9 mld. euro, se află în discuţii incipiente cu cei mai mari cinci jucători de pe piaţa locală, cele mai avansate fiind cu producătorii care sunt deţinuţi de fonduri de investiţii.

Chiar dacă nu au dat nume, olandezii îi curtează pe Fabryo, Policolor sau Deutek, companiile deţinute de fonduri de investiţii, care şi-au restructurat în ultimii doi ani portofoliile de produse pentru a fi mai atractive pentru mari jucători internaţionali din industria de vopsele, precum Akzo Nobel, PPG (SUA), BASF Coatings (Germania) sau Tikkurila (Finlanda).

Până acum giganţii străini din vopsele nu au derulat nicio achiziţie deşi tatonează piaţa locală încă din 2006 - 2007.

Totuşi, pentru că "piaţa nu este stabilă", o viitoare tranzacţie va avea loc cel mai devreme în 2011.

Akzo Nobel, care importă lacuri şi vopsele, avea deja cumpărat încă din 2007 un teren de trei hectare lângă Braşov, pentru construcţia unei fabrici, însă a renunţat la investiţie încă de atunci. "Suntem deja în discuţii iniţiale cu mai multe fonduri de investiţii care deţin producători de lacuri şi vopsele pe piaţa locală. Ţinta noastră sunt primii cinci jucători, care au cote de piaţă apropiate. Probabil că anul acesta nu va fi încheiată nicio tranzacţie, pentru că piaţa nu este stabilă, însă o achiziţie va avea cu siguranţă loc", spune Marius Pintea, market manager al Akzo Nobel Coatings, subsidiara locală a grupului Akzo Nobel. Construirea fabricii ar fi trebuit să fie demarată în septembrie 2007, dar proiectul a fost oprit din cauza crizei financiare, iar terenul va fi cel mai probabil vândut.

"Între a construi şi a face o achiziţie preferăm a doua variantă. Cumpărarea terenului nu a fost cea mai fericită investiţie", a spus Pintea.

Cei mai mari jucători de pe piaţa locală de lacuri şi vopsele decorative sunt Fabryo (deţinut de fondul de investiţii suedez Oresa Ventures), Policolor (controlat de fondurile RC2 şi RIF), Kober Piatra-Neamţ (deţinut de familia Kober), Deutek (care aparţine fondului american Advent International), Sarcom din Râmnicu-Vâlcea (deţinut de familia Potop) şi Atlas Corporation (deţinut de investitori greci).

Pintea susţine că există potenţial de dezvoltare, având în vedere consumul redus de vopsele pe cap de locuitor, care se ridică la circa 4 kg/capita, în timp ce în Ungaria ajunge la 8 kg/capita.

Afacerea locală

Akzo Nobel Coatings a fost înfiinţată în 2007 şi importă produse din Marea Britanie, Ungaria şi Polonia, fiind prezentă pe piaţă cu trei branduri pe segmentul premium - Dulux, Sadolin şi Hammerite.

"La începutul anului ne propuseserăm să creştem vânzările cu 10%, dar acum, la jumătatea lui 2010, am fi fericiţi şi cu o majorare de 5%", a afirmat reprezentantul companiei.

Businessul companiei s-a majorat în 2009 cu 10%, potrivit lui Pintea, care nu a precizat valoarea vânzărilor. Însă conform datelor raportate Ministerului de Finanţe, compania a avut un rulaj de 13,75 milioane lei în 2008, iar în 2009 businessul a ajuns la circa 15 milioane lei.