Roubini: Grecia este în pericol de faliment, dacă nu-şi restructurează datoria publică

Ziarul Financiar 29.06.2010

Grecia are nevoie de restructurarea datoriei publice pentru a evita "un faliment inevitabil", în conditţiile în care măsurile de austeritate draconice impuse de pachetul de salvare de 110 miliarde de euro prelungesc recesiunea ţării, scrie in Financial Times Nouriel Roubini, economistul care a prezis actuala criză globală.

"Este timpul să se recunoască faptul că Grecia nu suferă doar de o criză de lichiditate ci şi de una a insolvenţei", noteaza economistul într-un editorial publicat în ziarul britanic.

Măsurile de austeritate la care s-a angajat Grecia necesită o ajustare fiscală draconică reprezentând aproximativ 10% din PIB. Aceast proces va prelungi recesiunea ţării şi o va lăsa cu un grad de îndatorare, raportat la PIB, de 148% în 2016.

La un astfel de nivel chiar şi un şoc mic poate declanşa o nouă criză a datoriilor. Măsurile de austeritate dure sunt necesare pentru a stabiliza îndatorarea în ţările dezvoltate, după cum au evidenţiat şi statele participante la reuniunea G20 din Canada, dar în cazul Greciei această stabilizare s-ar realiza la un nivel nesustenabil, consideră economistul.