Porumboiu garantează 18,5 mil. lei la Comcereal

Autor: Adrian Ionut Cojocar 29.06.2010

Acţionarii Comcereal Vaslui (CCEV), companie controlată de Adrian Porumboiu - unul dintre cei mai mari agricultori din România, se vor întruni luna viitoare pentru a aproba garantarea unui credit în valoare de 18,5 mil. lei contractat de firmă alături de alte companii din grup de la UniCredit Ţiriac Bank.

Alături de Comcereal Vaslui, de credit mai beneficiază firma R-Agro Fălciu, Agrocomplex Bârlad şi Ulerom, toate controlate de Porumboiu. Activul gajat este reprezentat de un teren în suprafaţă de aproape 3 hectare situat în Vaslui şi care a fost transferat din proprietatea Ulerom către Comcereal Vaslui. La finele anului trecut, Comcereal avea credite la bănci în valoare de circa 53 mil. lei (12,5 mil. euro). Porumboiu s-a angajat să nu distribuie dividende la Comcereal Vaslui fără acordul prealabil al băncii pe perioada de desfăşurare a contractului de credit. Nici rambursările de credite de către firmă către acţionarii acesteia nu se vor face în această perioadă fără acordul UniCredit Ţiriac, potrivit convocatorului postat pe piaţa RASDAQ de către reprezentanţii companiei. Comcereal Vaslui a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 132 mil. lei (31 mil. euro), în scădere cu 15% faţă de anul precedent.

Profitul companiei s-a redus cu 87% în 2009, la 1,02 mil. lei (240.000 de euro), după ce firma a înregistrat pierderi de 18 mil. lei din operaţiunile financiare. Datoriile totale ale Comcereal au crescut anul trecut cu 35%, la 210 mil. lei (50 mil. euro).