Mamaia - preţuri mai mari faţă de Bulgaria, hoteluri pe jumătate goale şi turism de weekend

Autor: Mirabela Tiron 01.07.2010

Numărul turiştilor care s-au cazat în prima lună de vară în hotelurile şi pensiunile din staţiunea Mamaia a scăzut cu 40-50% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, doar jumătate din camerele unităţilor de cazare fiind ocupate, potrivit unei analize ZF, care a folosit datele de la Asociaţia de Promovare a Litoralului.



În medie, 10.000 de turişti s-au cazat zilnic în unităţile din staţiunea Mamaia în prima lună de vară, faţă de 20.000 de turişti în iunie anul trecut, ceea ce înseamnă că încasările din cazare ale unităţilor din cea mai cunoscută staţiune românească s-ar putea ridica la 10 milioane de euro în iunie, potrivit calculelor ZF, ce iau în considerare un preţ mediu de 40 de euro pe locul de cazare şi un număr de circa 250.000 de turişti.

"Vara aceasta va fi plină de provocări pentru hotelieri. Sper ca numărul turiştilor să se menţină la nivelul celui de anul trecut. Este nevoie de atracţii pe litoral pentru a atrage cât mai mulţi turişti", a declarat cu ocazia unui forum pe probleme hoteliere Corina Martin, preşedintele Asociaţiei de Promovare a Litoralului.

Mircea Vladu, proprietarul agenţiei de turism Prestige Tours, a precizat că situaţia din Mamaia şi de pe întreg litoralul românesc se explică prin faptul că românii au ales oferte mai atractive ale hotelierilor din Bulgaria sau Grecia. În opinia lui, litoralul românesc concurează cu cel bulgăresc, pentru care cererea românilor a crescut datorită pachetelor all-insclusive.

În luna iunie, tariful pe noaptea de cazare într-o cameră dublă a unui hotel de cinci stele din Mamaia este aproape de două ori mai mare faţă de cel practicat de un hotel de lux din cea mai cunoscută staţiune din Bulgaria, Nisipurile de Aur. Decalajul dintre preţuri este însă mai mic în ceea ce priveşte unităţile economice de două şi trei stele.

Doar 5% din turişti sunt străini

Aproape 250.000 de turişti s-au cazat în unităţile de cazare din Mamaia (date centralizate până pe 28 iunie), cei mai mulţi turişti vizitând staţiunea începând cu jumătatea lunii iunie, când s-au înregistrat 10.000-11.000 de turişti zilnic, faţă de doar 2.000-3.000 de turişti în prima parte a lunii. Spre comparaţie, la mijlocul lunii iunie anul trecut numărul turiştilor era aproape dublu, ajungând până la 22.000 zilnic. Cei mai mulţi turişti care s-au cazat în unităţile din Mamaia sunt români, doar 5% fiind turişti străini.

Cele mai afectate hoteluri de lipsa de turişti au fost cele economice, clasificate la o stea, două şi trei stele, unităţi ce au operat cu mai puţin de jumătate de camere pline.

Spre exemplu, hotelul de trei stele Albatros din Mamaia, cu 43 de camere, a operat cu mai mult de jumătate de camere goale în zilele din timpul săptămânii în luna iunie. "Doar în zilele de weekend se ocupă mai mult de jumătate din camere", a spus un reprezentant al hotelului, la care o noapte de cazare într-o cameră dublă costă 250 de lei (60 de euro). Nici hotelul de două stele Piccadilly din Mamaia nu a primit prea mulţi turişti, sub jumătate din camere fiind ocupate, potrivit unui reprezentant al hotelului. În staţiunea Mamaia sunt 29 de hoteluri clasificate la două stele, ce cumulează 4.265 de camere, adică 8.278 de locuri de cazare. Şi hotelurile de trei stele sunt bine reprezentate în această staţiune, numărul lor ajungând la 33, ce cumulează 3.392 de camere, adică 6.794 locuri de cazare, potrivit datelor de la Asociaţia de Promovare a Litoralului.

Pe de altă parte, hotelurile de patru şi cinci stele au avut grade de ocupare de peste 60%, deşi practică tarife de peste 100 de euro pe noapte pentru o cameră dublă. Doar patru hoteluri din Mamaia sunt clasificate la cinci stele, Grand Hotel Continental, Mamaia, Palm Beach şi Vega, care cumulează 301 camere cu 641 locuri, adică 3% din numărul total de camere în hoteluri pe care le are Mamaia.

Mai bine la cinci stele

"Pentru noi, luna iunie a fost până acum mai bună decât iunie 2009. Gradul de ocupare al hotelului a fost de peste 60% în iunie. Numărul turiştilor pe care i-am primit până acum este conform aşteptărilor", a declarat Mihai Lucian, directorul de marketing al hotelului de cinci stele Vega, care operează 125 de camere.

Şi Paul Mărăşoiu, preşedintele lanţului hotelier Golden Tulip, a spus că în luna iunie gradul de ocupare al hotelului de patru stele Golden Tulip (fostul Fantasy Beach) din Mamaia a fost de 63%, hotelul operând 300 de camere.

"Aşteptăm ca lunile iulie şi august să aducă un grad de ocupare de 80%", a declarat reprezentantul hotelului cu ocazia unui forum pe probleme hoteliere. Golden Tulip Mamaia a deschis în iunie o sală de conferinţe în urma unei investiţii de 1,2-1,3 milioane de euro pentru atragerea turiştilor din segmentul de afaceri.