Cum a zguduit un broker preţul petrolului din cauza unei beţii

Autor: Cristina Rosca 01.07.2010

Steve Perkins, trader pe contracte futures în cadrul companiei de brokeraj pe petrol PVM, a cumpărat 7 milioane barili de petrol în timpul unei tranzacţii nocturne în timp ce se afla în stare de ebrietate. Rezultatul? Preţul petrolului a urcat la maximul ultimelor opt luni.

Nu este nimic neobişnuit pentru traderi să se întrebe cum de au "mâncat" atâţia bani după o noapte de beţie în oraş, scrie The Telegraph.
Steve Perkins a întâmpinat dificultăţi mult mai mari în a-şi aminiti ce s-a întâmplat, comparativ cu colegii săi atunci când şeful său l-a sunat într-o dimineaţă pentru a-l întreba ce a făcut cu 520 de milioane de dolari din banii firmei.

Era 30 iunie 2009, ora 7:45 dimineaţă, când brokerul cu experienţă, angajat în cadrul PVM Oil Futures, a fost contactat de un oficial al companiei şi a fost întrebat de ce a cumpărat 7 milioane de barili de petrol la miezul nopţii.
Brokerul în vârstă de 34 de ani a declarat iniţial că şi-a petrecut noaptea făcând tranzacţii în contul unui client. În momentul în care el a refuzat să pună clientul în legătură cu oficialii companiei pentru ca tranzacţiile să poată fi aprobate, povestea a început să devină suspicioasă.

Până la ora 10 dimineaţa devenise evident că Perkins era vinovat de creşterea preţului mondial al petrolului până la un nivel record pentru ultimele opt luni. Motivul era o beţie care i-a provocat acestuia o amnezie temporară.
Preţurile au urcat cu mai bine de 1,5 dolari per baril în mai puţin de jumătate de oră, la 2 dimineaţa. Acest gen de creştere este de regulă provocată de evenimente geopolitice cu o importanţă semnificativă.

Până în momentul în care PVM a realizat că tranzacţiile nu erau autorizate şi a început să îşi modifice poziţiile, pierderi de 9.763.252 dolari s-au adunat.
Suma era aproape egală cu veniturile pe un an ale companiei, de 12 mil. dolari. Anul trecut pierderile s-au ridicat la 7,6 mil. dolari, şi au fost suportate de brokeri, pentru că aceştia erau singurii acţionari.
Deşi Perkins a fost concediat din cadrul companiei, detalii despre această situaţie au fost făcute publice doar după o investigaţie a Autorităţii de Servicii Financiare.
Potrivit organului de reglementare, Perkins a început să facă tranzacţii neobişnuite cu doar o zi înainte de eveniment. El băuse mult în weekend-ul anterior la un eveniment de golf al companiei.
Ca broker, Perkins avea voie să facă tranzacţii doar în numele clienţilor - fără a utiliza banii PVM. Potrivit datelor, el a realizat o tranzacţie corectă pentru un client prin telefon la ora 1:34 pm. Aceasta a fost urmată de alte şapte tranzacţii, evaluate la 8 milioane de dolari, realizate cu banii companiei.
Activitatea lui Perkins a încetat pentru câteva ore, pentru ca la primele ore ale dimineţii să revină de pe laptopul personal. El a realizat comenzi în valoare de 520 mil. dolari prin intermediul ICE Futures Europe, unde traderii pot cumpăra sau vinde petrol ce urmează a fi livrat pe viitor, sau unde aceştia pot paria pe creşterea sau scăderea preţului.