Fraţii Cristescu duc Faur pe pieţele din Africa

Autor: Andrei Chirileasa 30.06.2010

Fraţii Marius şi Emil Cristescu din Timişoara, doi dintre antreprenorii români care încearcă să revitalizeze industria locală, s-au dus cu Faur Bucureşti pe pieţele din Africa, pentru a căuta comenzi şi zone mai ferite de criză.

Producătorul de material rulant şi utilaj greu Faur Bucureşti (FAU), controlat de fraţii Cristescu, şi-a majorat în ultimii doi ani cu circa 30% afacerile pe pieţele din Africa, potrivit reprezentanţilor companiei.

Aceştia spun că au livrat până în prezent în Egipt peste 50 de locomotive pentru transportul trestiei de zahăr şi că se află în negocieri cu Autoritatea de Transport din oraşul egiptean Alexandria pentru modernizarea parcului de tramvaie. De asemenea, compania livrează echipamente de extracţie şi rafinare a zahărului în Ciad şi Senegal, în parteneriat cu o firmă franceză. Reprezentanţii companiei nu au precizat însă care este volumul afacerilor derulate de Faur pe pieţele africane.

Faur a mai anunţat un parteneriat cu firma franceză Latecoair prin care va produce dispozitive de precizie utilizate la montarea aripilor avioanelor Airbus A380, cele mai mari aeronave produse în prezent în lume.

Uzinele Faur au fost înfiinţate în 1921 de industriaşul Nicolae Malaxa, fiind naţionalizate în 1947 de regimul comunist. În 2004, compania a fost preluată de grupul Bega, deţinut de fraţii Cristescu. Anul trecut, Faur a realizat afaceri de 34,2 mil. lei (8 mil. euro) şi un profit net de 6,58 mil. lei (1,55 mil. euro).

Acţiunile Faur urmează să fie transferate pe piaţa reglementată a Bursei de la Bucureşti.