Dacă nu mergi tu la teatru, vine teatrul la tine

Autor: Lucian Vasilescu 01.07.2010

7 artisti pentru 2011, la Galeria MORA

Galeria MORA din Bucuresti invita artisti romani si straini sa prezinte proiecte de arta vizuala, incluzand pictura, sculptura, instalatie, foto, video, performance, pentru a fi expuse in spatiul galeriei pe parcursul anului 2011. MORA este interesata sa promoveze proiecte inovative si ambitioase, care problematizeaza perceptia asupra artei si reinventeaza modalitati de experimentare. Vor fi selectate 7 proiecte; pentru acestea, galeria se va ocupa de productia materialelor promotionale (invitatii si afise), promovarea media si protocolul pentru vernisaje. Aplicatiile trebuie trimise pana la 1 septembrie la urmatoarea adresa de e-mail: fundatiamora@gmail.com, sau la adresa galeriei: Str. Grigore Mora nr. 39, Bucuresti, sector 1, 011886. Artistii selectati vor fi contactati pana cel tarziu 30 octombrie 2010.

Irlanda premiază teatrul românesc

A fost înfiinţat "Irish Embassy Award for an Emerging Romanian Playwright". Premiul va fi atribuit unui autor pentru textul care a avut o montare profesionistă pe o scenă din Romania. Adaptările pentru radio, tv şi film nu vor fi luate în considerare. Iniţiatorii anunţă ca nu există un proces formal de înregistrare, dar vor primi bucuroşi informaţii despre piesele noi imediat ce sunt produse. Pentru acest an vor fi luate în considerare informaţiile primite până la 1 septembrie 2010, iar premiul va fi decernat în luna noiembrie a acestui an. Premiul constă în: o sumă în bani (1.000 EUR), o traducere profesionistă în limba engleză (în colaborare cu un autor irlandez), un spectacol lectură la Abbey Theatre, Teatrul National Irlandez. Mai multe informatii sunt disponibile pe website-ul www.irishembassyaward.ro.

Viaţa de după moarte a unui Nobel nedus la biserică

La mai puţin de o lună după ce Vaticanul l-a pedepsit chiar şi după deces pentru romanele "Evanghelia după Isus Cristos" şi "Cain", interzicând depunerea corpului său neînsufleţit în biserică înainte de a fi incinerat, Editura Polirom va publica in traducere romanul de debut al lui Jose Saramago (foto 1, 2) - "Manual de pictură si caligrafie" (traducere de Georgiana Bărbulescu; postfata de Mioara Caragea).

Apărută în Portugalia în 1977, cartea constituie nucleul din care se vor dezvolta capodoperele ulterioare ale scriitorului portughez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură in 1998.

Protagonistul romanului este un pictor mediocru, desemnat, în loc de nume, prin iniţiala H., care primeste comanda de a face portretul lui S., directorul unei mari companii. Şi de aici tragedia…

Jose Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), intr-o familie modesta. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminind cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura. Dupa debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tacere de aproape doua decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare si politice, nuvele, piese de teatru, nenumarate traduceri, revenind la roman abia in 1977, cu "Manual de pictura si caligrafie". "Ridicat de la pamint" (1980) ii aduce recunoasterea in spatiul lusitan si impune fraza si punctuatia care vor constitui de acum inainte marca inconfundabila a stilului sau. Celebritatea internationala o dobindeste cu "Memorialul minastirii" (1982; Polirom, 2007), care, alaturi de "Anul mortii lui Ricardo Reis" (1984; Polirom, 2003, 2008) si "Istoria asediului Lisabonei" (1989; Polirom, 2004, 2009), formeaza seria narativa cu tematica istorica, scriitorul acordind o atentie speciala "originii si identitatii portugheze". In 1991 publica "Evanghelia dupa Isus Cristos" (Polirom, 2003), cel mai polemic roman al sau, care reconstruieste o viata apocrifa a lui Isus. O cotitura in universul tematic romanesc al lui Jose Saramago o constituie seria de fictiuni ucronice si alegorice incepută cu "Pluta de piatra" (1986; Polirom, 2002) si urmată de "Eseu despre orbire" (1995; Polirom, 2005, 2008), "Toate numele" (1997; Polirom, 2002, 2008), "Pestera" (2000; Polirom, 2005, 2009), "Omul duplicat" (2002), "Eseu despre luciditate" (2004; Polirom, 2008) si "Intermitentele mortii" (2005; Polirom, 2007, 2009).

Scriitorul portughez a incetat din viata vineri, 18 iunie 2010, la virsta de 87 de ani.

Şcolile din Cipru funcţionează cu soft românesc

Proiectul educaţional desfăşurat de SIVECO Romania şi HS DATA Ltd, în cadrul căruia 700 de şcoli cipriote beneficiază de o platformă integrată de eLearning şi de conţinut educaţional digital, a fost finalizat. Anunţul a fost făcut recent de Ministerul Educaţiei şi Culturii din Cipru, în cadrul unei conferinţe la care au participat oficiali din cadrul instituţiilor guvernamentale locale, reprezentanti ai consorţiului de implementare şi beneficiari ai proiectului.
Proiectul contribuie la dezvoltarea şi modernizarea sistemului de învăţământ cipriot, prin introducerea şi creşterea gradului de utilizare a tehnologiei informaţiei în procesul de predare/învăţare în învăţământul preuniversitar.
Proiectul a constat în livrarea către Ministerul Educaţiei şi Culturii din Cipru a unei platforme integrate de învăţare şi colaborare, formată dintr-o suită de aplicaţii de management educaţional şi de colaborare, construite şi integrate cu cele mai moderne tehnologii. Soluţia eLearning include: sistemul AeL de management al instruirii (LMS), care oferă suport pentru predare şi învăţare, testare şi evaluare, administrare de conţinut şi pentru monitorizarea procesului de formare şi evaluare, suita AeL de aplicaţii de colaborare, care permite elevilor să comunice mai rapid şi mai eficient, şi portalul integrat bazat pe soluţia Microsoft Learning Gateway.
Platforma integrată de eLearning pentru învăţământul preuniversitar din Cipru are ca beneficiari 130.000 de elevi, 150.000 părinţi, 20.000 de profesori şi 20 de administratori din 700 de şcoli.

Clubul Scriitorilor de Romane Poliţiste

În luna iunie a.c., la iniţiativa unui grup de scriitori şi editori, a fost creată RCWC - Romanian Crime Writers Club (foto 3), prima asociaţie din România care doreşte să-i reunească pe cei cu o contribuţie semnificativă la dezvoltarea literaturii poliţiste din ţara noastră. Crearea acestei asociaţii este o urmare firească a creşterii numărului de autori români, din diverse generaţii, care cultivă acest gen, şi a interesului sporit manifestat de către cititori faţă de lucrările lor. Membrii Asociaţiei au dorit să se reunească având ca scop propus promovarea, dezvoltarea şi apărarea literaturii mystery & thriller în toate formele ei de expresie.

Asociaţia îşi propune, printre altele, realizarea următoarelor obiective: promovarea literaturii mystery & thriller româneşti în ţară şi peste hotare; promovarea autorilor români de mystery & hriller; încurajarea tinerelor talente în scopul atragerii lor spre acest gen literar; informarea publicului prin toate mijloacele asupra operelor literare de gen din ţară şi din străinătate; decernarea anuală a "Premiilor Misterioso".

Preşedintele Romanian Crime Writers Club este scriitorul George Arion.

Bucureşti - cartier de vară

Teatrul de Animaţie Ţăndărică împreună cu Comisia Cultură a Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti a iniţiat proiectul "Teatrul Itinerant Ţămdărică", din dorinţa de a pătrunde în zone lipsite de acces la cultură, de a le oferi şi celor mai defavorizaţi posibilitatea de a înţelege şi asimila valorile general umane şi de a avea acces la marea dramaturgie clasică şi universală.

Teatrul de Animaţie Ţăndărică şi-a propus implementarea proiectului cultural "Teatrul pentru toţi" prin achiziţionarea unei structuri mobile ce va funţiona sub denumirea "Teatrul Itinerant Ţăndărică" şi dezvoltarea şi reinventarea noţiunii de teatru itinerant cu o stagiune aproape permanentă (din luna mai, până în luna septembrie).

Conform unui studiu de piaţă referitor la anul 2009, numărul copiilor între 3 şi 9 ani - publicul ţintă al spectacolelor pentru copii ale Teatrului de Animaţie Ţăndărică - a fost de 92.133. În urma raportului Departamentului de Organizare Spectacole Tăndărică cifra totală de bilete vândute exclusiv copiilor în 2009 este de 79.634, ceea ce înseamnă că teoretic, 86,44% din copii cu vârsta menţionată au vizionat spectacolele teatrului. În practică, însă, majoritatea spectactorilor copii au văzut cel putin două reprezentaţii, astfel că procentul celor care au avut şansa unei astfel de experienţe se reduce la jumătate, adică la 43,22%.

Teatru Itinerant Ţăndărică funcţionează din data de 29 iunie 2010 şi va fi amplasat pentru început în parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR, lângă bisericuţa de lemn).

Informaţii suplimentare se pot obţine la tel. 021 316 30 03, la contact@teatrultandarica.ro sau pe site-ul www.teatrultandarica.ro .

Concursul de Debut Literar UniCredit a desemnat câştigătorii celei de-a III-a ediţii

Cea de-a treia ediţie a Concursului de Debut Literar UniCredit şi-a desemnat câştigătorii pentru fiecare dintre cele trei secţiuni, poezie, proză scurtă şi roman. Câştigătorii din acest an sunt: Laurenţiu Ion din Comuna Bucşani (jud. Dâmboviţa), la secţiunea Poezie cu volumul "Destulă pace pentru un război", Adrian Buzdugan din Brăila, la secţiunea Proză scurtă cu volumul "Capela excomunicaţilor"şi Cătălin Pavel din Bucureşti, la secţiunea Roman cu volumul "Aproape a şaptea parte din lume".

În acest an, 121 de candidaţi s-au înscris în concurs, iar lucrările lor au fost evaluate de juriul format din Liviu Papadima (Conferenţiar, Doctor în Filologie, decan al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti) Paul Cernat (critic literar, publicist, lector universitar la Facultatea de Litere, Bucureşti) şi Marius Chivu (Redactor-editor Dilema Veche şi Dilemateca).

Manuscrisele câştigătoare vor fi publicate de Editura Humanitas şi vor fi lansate în cadrul ediţiei a XVII-a Târgului Gaudeamus - Carte de Învăţătură, în noiembrie 2010.


Festivalul de film romanesc de la Londra

Intre 2 si 4 iulie se desfasoaracea de-a saptea editie aFestivalului de Film Romanesc de la Londra, intitulat, in acest an, "Romanesc, adjectiv". Cu acest prilej vor fi proiectate serie de pelicule recente, premiate la festivaluri internationale. Printre acestea se numara "Politist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu, "Eu cand vreau sa fluier, fluier" de Florin Serban si "Medalia de onoare" de Calin Peter Netzer (foto 4).
La invitatia Fundatiei Ratiu, regizorul Corneliu Porumboiu se va afla la Londra cu ocazia avanpremierei londoneze a filmului sau "Politist, adjectiv" care va deschide Festivalul de Film Romanesc. Filmul a fost cumparat de distribuitorii britanici Artificial Eye si urmeaza a fi lansat in cinematografele britanice la sfarsitul acestui an.