Lumea văzută de sus şi de jos

Autor: Stelian Turlea 01.07.2010

Chang-rae Lee este un scriitor american de origine coreeană, crescut de mic în statul New York, cu licenţă în limba engleză, în prezent director al Programului de masterat în "creative writing" la Princeton University. A publicat mai multe romane, a obţinut mai multe premii. Romanul de faţă*), din 2004, a ajuns bestseller internaţional.

Pilot pasionat, Jerry Battle, eroul acestui roman, un american alb pornit spre vârsta a treia, are parte de toate necazurile imaginabile: i-a murit soţia (şi nu se poate împăca deloc cu dispariţia ei), copiii i s-au înstrăinat, fiica cea mare, însărcinată, e diagnosticată cu cancer, tatăl e internat într-un azil, dar nu se mai înţelege cu el. Singura bucurie care i-a rămas este să zboare cu avioneta deasupra suburbiilor Long Island-ului şi să privească de departe şi de la înălţime colcăiala lumii de jos. "De sus, de la o jumătate de milă deaspura Pământului, totul mi se pare perfect. (...) Toţi copacii par să aibă o formă şi un aranjament ideale, ca şi cum ar fi fost sculptaţi de un zeu florar. (...) Şi mai ştiu că, de aici de sus, n-am cum să văd brambureala rămasă jos, pe Pământ, nimic din resturile prozaice, de la nivelul mării, care cu siguranţă ne strică frumosul nostru peisaj, nade şi cârlige de pescuit de dimensiuni uriaşe, aruncate la întâmplare, şi un milion de mucuri de ţigară ce arată ca nişte confetti soioase, muşchiul şi buruienile care se întind la nesfârşit pe trotuar..." E o diferenţă categorică între lumea de jos şi lumea de sus, cea din urmă fiind singura care îi dă linişte eroului. Dar se întâmplă ca şi această oază să-i fie refuzată: fiica bolnavă insistă să facă un zbor cu avioneta, în timpul căruia moare. Şi nu se ştie dacă Jerry va mai avea curajul să piloteze vreodată.

Romanul este aproape un studiu al visului american, al periferiei urbane şi al caracterului american. "Un roman maiestuos - scria Time. Lee nu este primul care a dat la iveală faptul că suburbiile ascund adâncimi nebănuite de suferinţă cumplită şi nemulţumire. John Updike, Richard Ford, Rick Moody şi John Cheever au trecut şi ei prin această experienţă. Dar portretul pe care îl face Chang-rae Lee este mai actual decât oricare altul. Perfecţiunea strălucitoare a prozei lui Lee este ea însăşi o metaforă, un simbol al splendorii superficiale, fără cusur, a suburbiei americane."

*) Chang-rae Lee - "Zbor peste Long Island". Editura Humanitas fiction, colecţia "Raftul Denisei". Traducere din engleză şi note de Carmen Paţac.