South Stream vs. Nabucco: cine va câştiga bătălia pentru gazele Europei dintre un instrument politic şi un proiect avansat

Autor: Roxana Petrescu 02.07.2010

Ruşii de la Gazprom au reuşit în ultimii doi ani să atragă în South Stream aproape toate ţările care au bătut palma pentru construirea gazoductului Nabucco. România ar putea fi ultima cucerire în contextul în care ruşii dau de înţeles că relaţiile cu Bulgaria nu mai merg atât de bine.



Problema este că analiştii spun că South Stream este practic un proiect inexistent, neavând un studiu de fezabilitate terminat, care necesită o investiţie uriaşă chiar şi pentru Gazprom. În acest context, atenţia Europei ar trebui să se concentreze cu prioritate pe un singur proiect: Nabucco.

"Având în vedere că studiul de fezabilitate nu este finalizat, orice schimbare a traseului conductei este oricând posibilă. România şi-a manifestat disponibilitatea de a pune la dispoziţia Gazprom datele tehnice necesare studierii posibilităţii tranzitării ţării noastre, însă orice decizie finală va ţine cont de evaluările care se vor face. Declaraţiile care au fost făcute în ultima perioadă de către oficialii gigantului rus referitoare la excluderea Bulgariei şi includerea României au doar un scop politic şi nimic mai mult, fiind deja evident faptul ca South Stream a devenit un instrument de politică externă", spun specialiştii din piaţa gazelor.

Dincolo de faptul că proiectul ruşilor nu are încă un studiu de fezabiliate terminat, deşi reprezentanţii Gazprom spun că lucrările de construcţie vor fi gata până în 2015, South Stream este extrem de costisitor chiar şi pentru un gigant internaţional de talia Gazprom. Mai mult, deşi proiectul a semnat o serie de memorandumuri de înţelegere cu Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria, Serbia şi Slovenia, acordul interguvernamental nu este încă semnat.

"Proiectul South Stream este extrem de costisitor, presupunând investiţii de aproximativ 25 de miliarde de euro. Având în vedere contextul economic care a determinat o scădere a cererii de gaze naturale pe piaţa europeană, resursele financiare ale Gazprom s-au redus substanţial. Pe de alte parte va fi dificil de obţinut finanţări deoarece nu sunt îndeplinite momentan o serie de criterii importante precum un acord interguvernamental între potenţialele ţări participante la proiect sau un studiu de fezabilitate finalizat. Prin urmare nu cred că vom asista, cel puţin pe termen scurt sau mediu, la o decizie clară de demarare a investiţiei. Pe de altă parte Gazprom alocă deja resurse semnificative pentru realizarea Nord Stream, proiect care a început să fie construit şi care este mult mai viabil din punct de vedere economic", mai spun specialiştii din piaţă.

Dacă fuziunea cu Naftogaz merge, South Stream nu are sens

În plus mai este un semn de întrebare legat de realizarea South Stream în contextul în care Gazprom şi-a anunţat intenţia de a fuziona cu Naftogaz, compania ucraineană care practic ţine în mâini infrastructurta de transport prin care trec cam 80% din gazele ruseşti destinate pieţei europene.

"South Stream a fost gândit şi ca un gazoduct care să transporte gazul rusesc către Europa ocolind Ucraina. Având în vedere ultimele evenimente de pe scena politică din Ucraina, precum şi anunţul privind o potenţială fuziune între Gazprom şi Naftogaz, s-ar elimina practic riscul de a mai avea probleme similare cu cele din iarna lui 2009. Deci unul din motivele construirii gazoductului nu ar mai fi viabil", cred specialiştii.

Ce spun ruşii

"Vă rugăm, nu faceţi greşeli: nu a fost luată nicio decizie şi nici nu am anunţat nimic privind înlocuirea Bulgariei cu România, ci doar am lansat o ofertă pentru a explora posibilitatea ca România să devină o ţară de tranzit pentru South Stream", spun reprezentanţii Gazprom, deşi mai multe publicaţii ruse au dat ca sigură înlocuirea Bulgariei cu România după ce vecinii de la sud au renunţat la cele două proiecte energetice pe care le derulau împreună cu Rusia, oleoductul Burgas-Alexandroupolis şi centrala nucleară de la Belene.

Chiar şi vicepreşedintele Gazprom a declarat că studiul de fezabilitate pentru South Stream va lua în calcul înlocuirea Bulgariei cu România.

"Decizia privind participarea României în acest proiect va lua în calcul perspectivele creşterii cererii de gaze din ţara dumneavoastră. Această creştere ar putea fi stimulată prin extinderea proiectelor de producere a energiei electrice pe bază de gaze. Gazprom este gata să studieze potenţialul pieţei de energie", spun reprezentanţii Gazprom, care au mai precizat că proiectul South Stream avansează conform planurilor.

Ruşii au anunţat că vor să facă mai multe proiecte pe plan local în colaborare cu Romgaz, producătorul de gaze naturale deţinut de statul român, printre care se numără capacităţi de înmagazinare, dar şi centrale de producere a energiei pe gaze. Niciun proiect nu este deocamdată concret.

"Gazprom se implică în general în proiecte în care deţine un pachet de suficient pentru a deţine controlul. Prin urmare, orice asociere cu o companie românească va însemna un pachet de minimum 50% din acţiuni", cred specialiştii din piaţă.

Nabucco trăieşte. Lucrările încep în 2011

Pe de altă parte, reprezentanţii Nabucco, iniţiativa europeană gândită pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc, spun că lucrările de construcţie vor începe aşa cum este programat în 2011, acestea urmând să fie finalizate în 2014.

"Suntem în discuţii cu Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, International Financial Corporation (divizia de investiţii a Băncii Mondiale - n.r.). 30% din buget va veni de la acţionari, iar 70% va fi atras de pe pieţele financiare. Băncile comerciale îşi arată şi ele interesul pentru proiecte precum Nabucco", spune Christian Dolezal, purtătorul de cuvânt al proiectului Nabucco.

Acţionarii Nabucco sunt companiile Transgaz (România), OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botas (Turcia). Capacitatea maximă a conductei va fi de 31 de miliarde de metri cubi şi va costa circa 8 miliarde de euro.

O altă problemă a acestui gazoduct, cea de găsire a unor surse de alimenatare cu gaze naturale, ar putea fi rezolvată până la sfârşitul acestui an, cred reprezentanţii Nabucco.

"Ne aşteptăm ca primele contracte de furnizare a gazelor să fie semnate până la sfârşitul acestui an", a mai spus Dolezal.

Reprezentanţii Nabucco spun că în ciuda tăcerii care a învăluit acest proiect în ultimele luni, timp în care veştile despre avansul înregistrat de South Stream au fost numeroase, gazoductul se află într-o etapă bună a dezvoltării.

"Avem studiul de fezabilitate încă din 2005, iar ţările care participă la acest proiect au semnat acordul interguvernamental în 2009. Mai mult, am început studiul de impact social şi de mediu, suntem în negocieri cu băncile şi am început faza de precalificare pentru componentele speciale necesare conductei. Deci, proiectul Nabucco este avansat", mai spune Dolezal.

Ce este mai bine pentru România

Specialiştii spun că din punctul de vedere al aprovizionării, South Stream nu face altceva decât se crească dependenţa României faţă de gazul rusesc, motiv care ar trebui să fie suficient pentru România pentru a acorda prioritate proiectului Nabucco.

"Pe de altă parte, o eventuală includere a României în South Stream ar însemna sume importante din taxe de tranzit, dar şi o rută adiţională de import. Aceasta s-ar dovedi utilă în situaţia în care divergenţele dintre Ucraina şi Rusia ar duce din nou la sistarea furnizării gazului", cred specialiştii.

În prezent, circa un sfert din gazele care sunt consumate la nivel european vin din Rusia, ponderea acestora fiind estimată să crească în următorii ani dacă nu se vor face eforturi pentru construirea unor alternative.

Despre South Stream

Proiect făcut la iniţiativa Gazprom şi Eni (Italia)

Până acum au fost semnate acorduri cu Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria, Serbia şi Slovenia

Capacitate anuală: 63 de miliarde de metri cubi

Circa 900 de kilometri din lungimea conductei vor fi construiţi pe fundul Mării Negre, în zona economică exclusivă a Turciei, care a fost de acord cu studiile seismice pe care Gazprom le va face

Valoarea investiţiei: 25 de miliarde de euro

Proiectul ar trebui să aibă studiul de fezabilitate finalizat în 2011

Sursa gazului: Rusia

Lucrările ar trebui finalizate în 2015