Intercapital a fost cel mai activ broker de retail în iunie, dar brokerii străinilor au dominat piaţa

Autor: Adrian Cojocar 02.07.2010

Firma de brokeraj Intercapital Invest a urcat în luna iunie până pe locul trei în topul intermediarilor de la Bursă pe segmentul acţiunilor, cu un rulaj de 73,8 mil. lei (17,5 mil. euro).

"Rulajul Intercapital a crescut în iunie pe fondul volatilităţii mari de pe Bursă din această perioadă, nu a fost un eveniment special. Clienţii noştri au făcut şi cumpărări şi marcări de profituri, s-au activat şi nişte stop-loss-uri după căderea pieţei", a declarat Răzvan Paşol, preşedintele şi directorul general al Intercapital Invest.

Firma de brokeraj condusă de Paşol a intermediat luna trecută listarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pe propria platformă.

Primele două locuri au fost ocupate însă de doi intermediari care lucrează preponderent cu străini, respectiv KBC Securities şi ING Bank România, ale căror rulaje s-au ridicat în iunie la 119,5 mil. lei şi respectiv 77,7 mil. lei. În mai, străinii fuseseră cumpărători neţi, cu achiziţii de 29,3 mil. lei (7 mil. euro).

ING Bank, unul dintre cei mai importanţi intermediari în ultimii ani, a revenit astfel în topul intermediarilor de la Bursă, după un început de an mai slab în care nu a reuşit să se plaseze între primii 10 brokeri de la Bursă după valoarea rulajului.

Intercapital Invest a reuşit să întreacă în iunie cei mai mari brokeri de retail de pe Bursă, respectiv BT Securities, IFB Finwest şi Broker (BRK), ale căror rulaje s-au plasat în jurul nivelului de 60 mil. lei.

Luna iunie a lăsat indicii Bursei de la Bucureşti foarte puţin schimbaţi, însă pe parcursul acesteia au fost perioade de creşteri semnificative urmate de scăderi abrupte, volatilitatea fiind în creştere după declinul pieţei din luna mai pe parcursul căruia SIF-urile au pierdut 31,4%.

După primele şase luni ale anului, cei mai activi intermediari pe segmentul acţiunilor au fost KBC Securities, cu tranzacţii de 928 mil. lei (221 mil. euro) urmat de BT Securities, cu tranzacţii de 640 mil. lei (152 mil. euro), şi de BRD-SocGen, cu un rulaj de 535 mil. lei (127 mil. euro), din care o parte semnificativă a provenit în urma intermedierii ofertei Rompetrol Rafinare (RRC).