Călin Goia de la Voltaj către investitori: Nu vă lăsaţi portofoliul exclusiv pe mâinile brokerului

Autor: Roxana Pricop 01.07.2010

Călin Goia, solistul trupei Voltaj şi investitor de cinci ani pe bursa de la Bucureşti, spune că plasamentele în acţiuni cer timp, informare şi implicare şi recomandă investitorilor să nu-şi lase portofoliul exclusiv pe mâinile brokerului.



Liderul trupei Voltaj şi-a început cariera de investitor în anul 2005 cu o sumă de 10.000 de euro, plasând în acţiuni "simple", precum SIF-urile sau acţiunile băncilor. Odată cu primele câştiguri, suma investită pe Bursă a crescut, în intervalul cuprins între 2005 şi 2008 artistul reuşind să înregistreze cel mai mare randament de 50%, pentru ca mai apoi să vină criza şi neînţelegerile cu brokerul.

"Investesc pe Bursă din 2005, când am început cu 10.000 de euro investiţi în chestii simple. Fiind absolvent de Finanţe am învăţat că banii trebuie investiţi, aşa am luat decizia de a deveni investitor. Trebuie să recunosc că cel mai mare randament pe care l-am obţinut a fost de 50% din 2005 până în 2008, mult peste câştigul adus de un depozit la bancă. Însă când am văzut că totul merge bine, mi-am luat ochii de la Bursă şi i-am dat mână liberă brokerului. Aşa am ajuns să am în portofoliu acţiuni ale unor companii care se delistează şi pe care nu mai pot să le vând decât cu o pierdere de 70%", a spus Călin Goia.

Artistul a angajat un broker de la societatea Broker Cluj, relaţie pe care el o descrie drept "o experienţă nefericită", pentru că în 2008 societatea l-a dat în judecată în încercarea de a recupera un împrumut în valoare de 500.000 lei şi dobânda aferentă pentru tranzacţii în marjă.

"Cei de la Broker Cluj au pierdut procesul, toate tranzacţiile pe care le-au făcut fiind în responsabilitatea lor. După experienţa nefericită pe care am avut-o cu brokerul, sfatul meu pentru un investitor începător este ca atunci când investeşte să deţină controlul asupra tranzacţiilor. Dacă nu are timp şi nici nu se informează cu privire la evoluţia pieţelor, mai bine se duce cu banii la bancă. Un alt aspect este strategia: eu am mers cu o strategie pe termen mai lung şi nu am prea avut de câştigat", a explicat artistul.

Între timp, Broker Cluj s-a restructurat şi şi-a schimbat întreaga conducere, după scandalul de la începutul lui 2009 determinat de frauda realizată de şefa agenţiei din Deva a intermediarului.

"Mă gândesc dacă să ies sau să mai continui"

Uşor dezamăgit de modul în care s-a derulat primul contact cu un broker, Călin Goia mărturiseşte că nu şi-a pierdut încrederea în piaţa de capital, ci că aşteaptă doar momentul în care să ia o decizie ce anume va face cu portofoliul de peste 10.000 euro pe care îl are acum pe Bursă.

"Deţin în prezent acţiuni la unele dintre SIF-uri, la Banca Transilvania, Transgaz şi Broker Cluj, sunt, de asemenea, captiv în anumite acţiuni pe care nu le pot vinde. Acum sunt în stand by. Mă gândesc dacă să ies sau să mai continui. Nu prea mai am energia necesară să mă ocup de Bursă, având în vedere că am doi copii şi că prima mea investiţie rămâne muzica", a afirmat el.

Deşi nu mai este la fel de activ pe Bursă, artistul este la curent cu ceea se întâmplă şi recomandă prudenţă investitorilor pe Bursă.

"Nu cred că acum este un moment în care să intri la cumpărare pe Bursă. Eu aş fi precaut pentru că piaţa se poate duce şi mai jos. Ce se va întâmpla cu Bursa în perioada următoate depinde foarte mult de tranşa de la FMI şi de cum se va redresa economia", a conchis solistul.

Investitori-vedetă

Călin Goia nu este singura persoană publică cu carieră de investitor. Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, investeşte pe bursa americană, singurul plasament local fiind un pachet de acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti. Spre deosebire de solistul trupei Voltaj Tudor Chirilă este adeptul unei relaţii mult mai strânse cu brokerul, afirmând în trecut că "investitorul nu trebuie să facă totul singur, de capul lui, ci să vorbească cu un broker". Brokerul cu care se sfătuieşte Chirilă este Cristian Sima, şeful firmei de brokeraj WBS România, care îi furnizează analizele tehnice.

Tudor Chirilă a ajuns în prim-plan ca investitor în urmă cu un an, când a cumpărat un pachet de acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe care l-a vândut după câteva luni cu un profit semnificativ.

Creatoarea de modă Irina Schrotter, care deţine la rândul ei acţiuni BVB, şi fosta atletă Gabi Szabo se numără, de asemenea, printre investitorii-vedetă.