Încă 362 de milioane de euro au ieşit din rezerva BNR în iunie

Autor: Ciprian Botea 01.07.2010

Rezerva valutară a Băncii Naţionale a scăzut în iunie cu 362 de milioane de euro, până la 31,6 miliarde euro, consemnând astfel o diminuare pentru a doua lună consectiv, arată datele instituţiei. Valoarea rezervei este cu 2,5% sub nivelul record de 32,4 miliarde euro înregistrat în aprilie anul acesta.

Analiştii spun însă că nivelul este în continuare unul confortabil şi permite BNR un spaţiu suficient de manevră.

"Avem în continuare un nivel foarte ridicat al rezervei valutare şi nu cred că scăderea din ultimele luni trebuie privită ca un motiv de îngrijorare. Rezerva valutară este unul dintre indicatorii la care România stă foarte bine", notează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Pe parcursul lunii iunie, din rezerva valutară au ieşit 1,15 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime constituite de bănci pentru pasivele în valută şi plăţi de principal şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat.

Serviciul datoriei publice externe a fost în iunie de 161,8 milioane de euro, dar în iulie se va ridica la 876 de milioane de euro, în condiţiile în care luna aceasta ajunge la scadenţă o serie de euroobligaţiuni în valoare de 700 de milioane de euro.. Serviciul datoriei de luna aceasta este de aproape două ori mai mare decât cel din întreg trimestrul doi.

România nu ar trebui totuşi să întâmpine dificultăţi în onorarea datoriei externe având în vedere că Finanţele au împrumutat în martie un miliard de euro de pe pieţele internaţionale, pe care ar fi trebuit să îi păstreze într-un fond tampon, tocmai pentru această rambursare. Statul are un plan extensiv de atragere de împrumuturi şi de pe piaţa locală, în lei.

"Un serviciu al datoriei externe de 800 de milioane de euro nu este o problemă având în vedere licitaţiile pentru vânzarea de titluri de stat programate de Finanţe în trimestrul trei. Lichiditatea existentă pe piaţă poate să susţină plata datoriei", comentează Anghel.

BNR nu poate finanţa direct deficitul bugetar, ci plăteşte datoria publică externă din banii Trezoreriei statului, acţionând astfel ca un intermediar al Ministerului de Finanţe.

Intrările în rezerva valutară în luna iulie au fost în sumă de 792 de milioane de euro, reprezentând alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, alimentarea contului Comisiei Europene şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale. BNR obţine venituri din rezerva valutară plasând banii în depozite la băncile centrale din statele dezvoltate sau în obligaţiuni emise de alte state.

Rezerva de aur a Băncii Naţionale s-a menţinut luna trecută la 103,7 tone, fiind evaluată la 3,37 miliarde de euro, faţă de 3,26 miliarde de euro în mai, în condiţiile creşterii cotaţiei aurului pe pieţele internaţionale. Rezerva totală, valută plus aur, s-a situat în iunie la aproape 35 de miliarde de euro.

Nivelul ridicat al rezervelor internaţionale permite băncii centrale să menţină flotarea controlată a cursului de schimb, putând împiedica astfel o depreciere semnificativă a monedei naţionale, susţin analiştii.