Bancherii majorează dobânzile la depozite ca să nu îşi piardă clienţii

Autor: Ciprian Botea 01.07.2010

Bancherii vin cu un nou val de creştere a dobânzilor la depozite de teamă să nu-şi piardă clienţii care ar putea fi descurajaţi să mai economisească odată cu introducerea, de la 1 iulie, a impozitului de 16% pe veniturile din dobânzi ale persoanelor fizice, peste care se suprapun acum şi aşteptările privind creşterea inflaţiei la 7%-8% spre sfârşitul anului.

Dacă în primele luni ale acestui an dobânzile la depozite au scăzut agresiv, tendinţa pare să se fi inversat în ultimele săptămâni. CEC Bank a majorat ieri cu 16% dobânzile bonificate la depozite (astfel încât să acopere impozitul), cel mai mare randament fiind acum de 7,54% pe an la lei şi 3,19% pe an la euro. Alpha a lansat un depozit pe patru săptămâni pentru care dobânzile sunt exprimate net, veniturile promise clienţilor în momentul constituirii depozitului nefiind diminuate de impozit. Banca Românească vine cu dobânzi promoţionale, de 8,3% pe an la depozitele în lei, respectiv 4,15% pe an la cele în euro. Pe piaţa monetară, băncile îşi împrumută lei între ele cu dobânzi de 5%-7%.

Ieri leul a început să recupereze o parte din terenul pierdut în faţa euro, cotaţiile coborând de la 4,4 până la 4,34 lei/euro pe piaţa interbancară pe fondul vânzărilor de valută ale străinilor, astfel că BNR nu mai este nevoită să împingă dobânzile în sus.