Nouriel Roubini, Doctor Doom al economiei mondiale, una dintre ţintele spionilor ruşi?

Autor: Adrian Voicu 04.07.2010

Cazul spionilor ruşi din SUA ia amploare, ieşind la iveală faptul că economistul american Nouriel Roubini, cel care a previzionat intrarea în criză a economiei americane cu un an înainte ca acest lucru să se întâmple, ar fi fost una dintre ţintele spionilor.

Conform blogului Economic Policy Journal, Anna Chapman, una dintre cele patru persoane suspectate de spionaj pentru Rusia, s-ar fi împrietenit cu economistul american Nouriel Roubini prin intermediul site-ului de socializare Facebook. Roubini ar fi declarat că s-a întâlnit o dată cu Chapman în cadrul unei reuniuni, dar nu îşi aminteşte dacă ar fi avut vreo conversaţie cu aceasta.

De asemenea, Roubini ar mai avea o legătură cu o spioană rusă, "Cynthia Murphy". Cynthia s-ar fi folosit de acoperire pentru a intra la Columbia University ca student MBA în scopul de a găsi colaboratori atât în rândul colegilor, cât şi al profesorilor, conform unor oficiali americani citaţi de New York Post.

Unul din ordinele primite de spionii ruşi era să "raporteze la C[entru] datele personale şi trăsăturile de caracter cu concluzii preliminare legate de potenţiala recrutare de către Serviciu".

Murphy a obţinut o diplomă MBA la universitatea din Columbia dar şi o diplomă de absolvire în finanţe de la Leonard Stern Schoolof Business din cadrul New York University în 2000, instituţie la care Roubini predă încă din 1997.

Roubini este unul dintre cei mai importanţi economişti americani, având conexiuni cu alte personalităţi ale vieţii economice precum Larry Summers, Timothy Geithner sau Ben Bernanke. De asemenea, este consultant la mai multe bănci centrale, putând fi una dintre cele mai importante ţinte financiare pentru eventualele acţiuni de spionaj.