Cum i-au învins pensionarii pe Ţiriac, Copos, Şucu, Ostahie, Petrom & Comp.

Autor: Cristian Hostiuc 04.07.2010

Sâmbătă, 26 iunie 2010, ora 13.00. Guvernul anunţa majorarea TVA de la 19% la 24%. Punct. Fără discuţii. O decizie pe care nimeni nu a vrut-o, nici preşedintele, nici premierul, nici ministrul finanţelor, nici guvernatorul BNR, care au susţinut tăierea pensiilor, măsură respinsă de Curtea Constituţională.

De luni, 28 iunie, s-a trezit şi mediul de afaceri - capitaliştii români, directorii, consiliul investitorilor străini, AmCham, investitorii, expaţii - să protesteze că afacerile vor scădea, că relansarea economică va fi întârziată, că este o măsură sinucigaşă. Declaraţii, conferinţe, indignare la televizor etc. Dar toate, după ce măsura a fost aprobată de Executiv, după ce nu mai putea fi nimic de făcut.

Discuţia în privinţa TVA, a creşterii taxelor versus tăierea pensiilor şi a salariilor era de aproape două luni. Sau chiar de anul trecut. Şi nimeni cu nume mare nu protesta. Noi nu ne băgăm, e treabă politică.

Ce a făcut mediul de afaceri, ce au făcut cei mai admiraţi şi apreciaţi lideri de business români - Ţiriac, Copos, Şucu, Patriciu (singurul care a protestat cel mai mult pe unde a avut ocazia), Micula, Ostahie, Popoviciu, Mariana Gheorghe (Petrom), Liliana Solomon (Vodafone), Sorin Mândruţescu (Oracle), cei care susţin prin afacerile lor şi ale celor pe care îi conduc 70% din economie, care aduc grosul veniturilor la buget, care angajează 3,1 milioane de români care la rândul lor susţin 1,360 de milioane de bugetari şi 5,7 milioane de pensionari, ca să nu se ajungă la creşterea TVA? Erau în ţară? Făceau turul televiziunilor de dimineaţă până seara ca pensionarii în ultima lună? Erau în faţa Palatului Victoria sau la Cotroceni protestând public şi arătând că majorarea TVA le va scădea vânzările şi vor fi nevoiţi să taie din salariile angajaţilor şi chiar să-i dea afară? Parcă suntem în două lumi paralele: mediul de afaceri şi autorităţile, se plângea un executiv. Dar există lumea mediului de afaceri? George Copos spunea că decizia majorării TVA a luat-o Guvernul de unul singur. Păi are cu cine să se consulte? Cu 13 patronate? Cu organizaţii patronale ce reunesc companii cu afaceri de miliarde de euro anual, dar care nu ţin pasul nici măcar cu pensionarii care şi-au apărat în stradă drepturile când medicii îi căutau pe acasă să le dea raţia zilnică de medicamente, nu să ţină pasul cu schimbările fiscale legislative pe care ministerele le pregătesc şi îi iau întotdeauna pe nepregătite?

Astăzi Dan Şucu acuză public, în citat, nu în discuţii private, că băncile omoară creditarea persoanelor fizice, deci omoară consumul, afacerile, economia. Dar este printre puţinii patroni care au curajul să acuze public. Ceilalţi unde sunt? Fac turul televiziunilor, prin rotaţie, să protesteze pentru faptul că dobânzile sunt mari nu la împrumuturile pe care le iau ei, ci la creditele pentru persoanele fizice, la angajaţii lor şi, prin consecinţă, nu mai vând nimic. Niciun protest. Pensionarii făceau moarte de om pe baricade pentru că Guvernul le tăia pensiile cu 15%, dar nici Ţiriac sau Patriciu, Micula, Copos, Cataramă, Octavian Radu, niciun executiv de top al unei mari companii nu cere socoteală, explicaţii, nu acuză bancherii că cer o dobândă de 18- 24% la creditele de consum pentru persoanele fizice. Nu aţi ieşit în stradă pentru dobânzi mai mici la populaţie, clienţii cărora le vindeţi produsele - case, apartamente, mobilă, maşini, aragazuri, sucuri, servicii turistice -, acum plătiţi că vă scad afacerile, că ceea ce aţi construit riscă să dispară în economia asta cruntă, scumpă, dificilă, în criză. Pe care şi voi (antreprenorii) aţi creat-o.