Dragulin, BNR: Nu putem spune acum "Stop" creditului in valuta

Autor: Liviu Chiru 05.07.2010

Creditarea în valută, una din principalele preocupări ale BNR încă din anii de creştere rapidă a economiei, nu poate fi nici acum oprit brusc prin măsuri administrative, pentru că volumele sunt mari, iar băncile nu au suficienţi lei pentru a acoperi acest gol de finanţare, spune Ion Drăgulin, directorul Direcţei Stabilitate Financiara din BNR.

"Iniţiativele noi de descurajare a creditului în valută trebuie să ţină cont de volumul mare al creditului, nu putem să spunem stop astăzi, trecem totul pe lei", a spus Drăgulin în cadrul unui seminar organizat la BNR.

Principala problemă este că economia românească nu generează suficiente resurse pe termen lung în lei. Practic, băncile au utilizat economisirea externă, în valută, pentru a acoperi cererea internă de finanţări pe termen lung.

Creditul în valută reprezintă peste 60% din creditul acordat sectorului privat şi este singurul care creşte şi în perioada actuală. Drăgulin spune că noile reglementări trebuie gândite şi implementate comprehensiv la nivelul Uniunii Europene, pentru a evita arbitrajul de reglemantare din partea jucătorilor.