Salariile funcţionarilor publici au continuat să crească şi în luna mai

Autor: Adelina Mihai 05.07.2010

Salariile din administraţia publică au crescut cu 0,35% în luna mai faţă de aprilie, ajungând la un nivel mediu de 2.829 de lei, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică.

Faţă de perioada similară a anului trecut, când valoarea medie era de 2.033 de lei net, salariile din administraţie au înregistrat o scădere uşoară, de aproape 0,6%. Salariile funcţionarilor publici au crescut constant din luna martie a acesui an, pe fondul acordării în unele instituţii a primelor ocazionale (prime de vacanţă) şi a unor bonusuri. Cu toate acestea, Guvernul a anunţat măsuri de reducere de costuri în sectorul public încă de la începutul anului, când a suspendat acordarea de tichete de masă sau de vacanţă pentru cei 1,36 milioane de bugetari sau plata orelor suplimentare.

La polul opus au stat salariile din învăţământ, care au scăzut cu 2,4% în mai faţă de aprilie, din cauza grevelor care au avut loc în învăţământ de la începutul anului, din cauza reducerii salarilor profesorilor şi a adoptării legii educaţiei.