23 iulie, ziua care ar putea dinamita băncile europene

Autor: Andreea Neferu 05.07.2010

Pe data de 23 iulie urmează să fie afişate rezultatele testelor de stres aplicate băncilor europene. Investitorii aşteaptă cu încordare rezultatele pentru a vedea starea de sănătate a sistemului bancar european, iar dacă se dovedeşte că aceasta este şubredă, o nouă criză ar putea apărea.

Totuşi, oficialii europeni sunt optimişti în privinţa acestor teste, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, afirmând chiar că acestea vor demonstra că băncile europene sunt "solide şi sănătoase", scrie BBC News.

Testele aplicate creditorilor au fost reluate după ce mai mulţi investitori au pus la îndoială stabilitatea sectorului bancar european. Ele sunt menite să arate cum s-ar descurca anumite bănci în contextul în care criza financiară s-ar repeta. Există în continuare temeri puternice cu privire la faptul că bilanţurile mai multor bănci din Europa sunt împovărate cu obligaţiuni elene, spaniole şi portugheze, obligaţiuni ce şi-au pierdut semnificativ din valoare pe fondul crizei datoriilor din Europa. Mai mult, băncile se confruntă cu presiuni continue având în vedere cerinţele mai stricte privind necesarul de capital, taxele suplimentare şi diversele reglementări mai drastice ce urmează a fi impuse de guvernele din Europa.

Unii analişti sunt însă de părere că pentru a convinge pieţele de acurateţea testelor, autorităţile europene trebuie să dezvăluie criteriile folosite pentru evaluarea băncilor. Lagarde a dat însă asigurări că "veţi vedea curând numărul de bănci care au fost supuse testelor de stres, veţi înţelege criteriile exacte pe care le aplicăm în aceste examinări şi cât de multe presiuni facem asupra sistemului bancar".

Numărul instituţiilor bancare care au fost nevoite să participe la aceste teste de stres a fost suplimentat cu încă 60, până la 120, în condiţiile în care testele de stres din 2009 au fost aplicate pentru doar 22 de bănci.