Gică Popescu: Băncile care se bat cu pumnii în piept că dau credite vând doar fum. Se laudă degeaba

Autor: Mirabela Tiron 05.07.2010

Fostul fotbalist Gică Popescu, care a intrat în afaceri cu banii câştigaţi din fotbal, susţine că a planificat dezvoltarea mai multor proiecte imobiliare şi turistice începând cu sfârşitul acestui an.



"Aproape toate proiectele mele se fac cu bani de la bănci. Pro blema este că băncile care se bat cu pumnii în piept că dau credite vând doar fum. Acestea se laudă degeaba. Nu doresc să finanţeze proiectele", a spus Gică Popescu, adăugând că singura bancă ce i-a oferit un credit este Garanti Bank. El nu a precizat despre ce credit este vorba.
Popescu este al doilea investitor român care reclamă blocajul creditării în ultimele zile, după ce ieri Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, a spus că principala problemă în prezent este blocajul creditării la nivelul persoanelor fizice, "blocaj pe care eu îl văd în cea mai mare parte artificial".
Câştigurile lui Gică Popescu din fotbal, estimate între 10 şi 20 de milioane de dolari, i-au permis fostului internaţional român să îşi plaseze o parte din bani în proiecte imobiliare. În septembrie-octombrie anul acesta, fostul căpitan al echipei de fotbal FC Barcelona şi al naţionalei va deschide un centru comercial de tip bazar, Doldora Bazaar, în apropiere de Piaţa Rahova, în urma unei investiţii de 10 milioane de euro. Dezvoltarea acestui proiect este realizată în parteneriat cu alţi doi români, Marius Valentin Roateş (41 de ani) şi George Şaguna (38 de ani), ce deţin fiecare un pachet de 37,5% din acţiuni la compania Doldora Capital, ce va dezvolta centrul comercial, în timp ce fostul fotbalist controlează 25% din firmă.
"Centrul comercial va fi dezvoltat pe fostul teren de pe Calea Rahovei al fabricii de vopsea Fabryo Corporation, de la care am achiziţionat terenul în urmă cu doi ani", a declarat Marius Valentin Roateş, unul dintre cei trei acţionari ai companiei Doldora Capital, ce dezvoltă centrul comercial.

Bazar în locul unei fabrici de vopsea
Până în prezent în centrul comercial Doldora Bazaar din Rahova s-au investit 7,5 milioane de euro, valoarea aferentă achiziţionării terenului, cheltuielilor cu demolarea fabricii, obţinerii autorizaţiilor de construire şi realizării a 65% din centrul comercial, potrivit lui Marius Roateş. O parte din bani a fost luată de la banca UniCredit.
Investiţia totală în acest proiect este estimată la 10 milioane de euro, centrul comercial urmând a fi deschis între 15 septembrie şi 1 octombrie. Investiţia include şi realizarea a 200 de locuri de parcare pentru centrul comercial.
Conceptul care va sta la baza acestui centru comercial este asemănător cu cel folosit de IDM, SIR sau Dragonul Roşu, diferenţa constând în faptul că vor exista atât magazine de haine, cât şi magazine cu produse alimentare.
"Centrul comercial este gândit ca un spaţiu care să permită prezenţa a peste 100 de magazine perimetrale şi 325 de standuri centrale (box-uri), în care să se găsească toată gama de produse", a menţionat Roateş.
Până în prezent, pentru centrul comercial Doldora Bazaar s-au făcut 150 de rezervări, chiria pe stand (care are 6,3 metri pătraţi) fiind de 8 sute de lei pe lună (186 euro), potrivit informaţiilor transmise de Marius Roateş. Doldora Bazaar, ce are o suprafaţă construită de 7.500 metri pătraţi, poate primi aproape 1 milion de clienţi, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Complexul va fi deschis în toate cele şapte zile din săptămână. În cadrul centrului comercial vor fi dezvoltate spaţii de recreere şi de mâncare, dar şi spaţii pentru servicii bancare, se mai arată pe site-ul companiei.

Se aşteaptă la încasări de 150.000 de euro pe lună
"Toate centrele comerciale de gen Sir sau IDM se află în nordul şi nord-estul Capitalei, zona Rahova fiind lipsită de astfel de centre. Acesta va fi practic primul centrul comercial de acest gen. Nu pot spune în cât timp ne vom recupera investiţia, însă aşteptăm încasări de circa 150.000 de euro pe lună", a declarat Roateş.
Pe lângă acest centru comercial de tip bazar, Gică Popescu susţine că va mai dezvolta, începând cu luna septembrie a acestui an, un hotel de patru stele, cu o capacitate de 150 de camere, aflat pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi în sectorul unu al Capitalei.
Fostul fotbalist a anunţat încă de anul trecut acest hotel, pe care doreşte să îl afilieze la un lanţ hotelier.

Afaceri cu bani din fotbal

Printre foştii fotbalişti care mai au afaceri în turism se numără Gheorghe Hagi, care deţine hotelul de patru stele Iaki din Mamaia, şi Adrian Ilie, care deţine hotelul Ruia din Poiana Braşov.
Şi antrenorul Mircea Lucescu deţinea o agenţie de turism pe piaţa românească, pe care a închis-o din cauză că era pe pierderi. Agenţia de turism Neli Voyages, cu afaceri de 1 milion de euro în 2007, era deţinută pe lângă Mircea Lucescu şi de Elena Lucescu, Răzvan Lucescu, Ana Maria Lucescu şi Simona Antoaneta Iancu.